NM i Yngling, Laser og X-35

DUELL: Hermann Tomasgaard møter broren Uffe i duell i NM i Laser Standard.

Høsttung NM-helg

NM-arrangørene av helgens mesterskap i Yngling, Laser og X-35 har slitt med å samle tilstrekkelig med deltagere.

Publisert Sist oppdatert

Om det er tidspunktet eller interessen for og i klassen skal være usagt, men faktum er at arrangørene i Moss og på Nesodden og Askøy har slitt med å samle nok båter i sine arrangementer.

I Moss går NM for Laser Radial for damer og i Laser Standard. Syv jenter har meldt sin ankomst, mens det er 10 som er påmeldt i Laser Standard. Begge klassene er OL-klasser, og fordi NM-reglene sier at det kun behøver å være fem båter i et NM for OL-klassene, vil det derfor bli utdelt NM-medaljer i Moss – selv med så få deltagere.

I kvinneklassen er Caroline Sofie Rosmo fra Bundefjorden klar favoritt, mens Standard-klassen byr på et morsomt og spennende oppgjør mellom brødrene Hermann og Uffe Tomasgaard. Yngstebror Uffe har tatt steget opp fra Laser Radial, som han vanligvis seiler, og slår forholdene til slik yr.no varsler med lett vind, skal det bli spennende å se om han kan gjøre storebror rangen stridig.

Yngling-NM: For få deltagere

Askøy Seilforening har invitert til NM i Yngling. Foreningen rår selv over et stort antall Ynglinger, og skal det være en arrangør som har forutsetninger for å kunne samle de 20 båtene som må til for å få et NM i Yngling, må det være Askøy Seilforening. Men slik har det ikke gått – dagen før mesterskapet er det kun 14 påmeldte båter.

NM-reglene sier at det må ha deltatt minst 20 båter i to av de tre siste NM-ene for at det skal bli kåret mestere, dersom det deltar færre båter enn de 20. For Yngling-klassen er tallene slik at det deltok 17 båter i 2016, 18 i 2015 og 21 i 2014. Det betyr at skal klassen få et offisielt NM i år, må det starte 20 båter eller mer.

Det ser det ikke ut til å gjøre – hvilket betyr at det kun vil bli kåret klassemestre i Yngling i år.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

YNGLING: Det ser ikke ut til at det vil kunne bli nok Ynglinger til at det blir et NM i år.

X-35-NM: For få deltagere

I X-35-klassen har man hatt som ambisjon å kunne avholde et offisielt NM i år. Fordi X-35 seiles av syv eller flere seilere om bord, krever NM-reglene at det kun stiller 15 båter til start for at NM-et skal være offisielt. Det har vært stort engasjement og stor aktivitet i klasseklubben for å klare å samle nok båter til et NM, men innsatsen ser ut til å ha vært forgjeves.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

X-35: Martin Moe kan se langt etter NM-medaljer i X-35 denne gangen, ser det ut til.

Deltagerlisten som Nesodden Seilforening kan presentere, inneholder kun ni lag, og det er et godt stykke unna målet. Dermed blir det klassemesterskap også for X-35-seilerne, i likhet med hva First 31.7-seilerne også har på Nesodden samtidig.

Disse to mesterskapene inngår som en del av North Sails Nesodden Høstcup, der det til sammen stiller 65 båter til start. 20 av dem stiller i shorthanded-klassen, som for øvrig har sitt NM helgen etter.

Og i det NM-et er det foreløpig påmeldt kun 11 lag… Fristen løper ut i dag.