SVENSK MESTER: Per Arne Nilsen ble svensk mester i Laser Master.
SVENSK MESTER: Per Arne Nilsen ble svensk mester i Laser Master.

Per Arne Nilsen ble svensk Laser Master-mester

En av Norges beste Laser-seilere gjennom tidene, Per Arne Nilsen, vant gull i Laser Master i det svenske mesterskapet. Nå satser han mot VM i Nederland.

Publisert Sist oppdatert

Per Arne Nilsen (58) – tidligere fra Mandal, nå seiler han for Christianssands Seilforening – ble europamester i Laser i 1980 og vant VM-sølv i klassen i 1983. På begynnelsen av 1980-tallet var han Norges desiderte ener i Laser.

Nå har han plukket frem Laser-jollen igjen, og i helgen vant han SM i Laser Master over all i konkurranse mot 69 andre Laser-seilere med noen år på baken. Hans store mål for året er Master-VM i Nederland i september.

Måtte endre fokus

– Etter at jeg ga meg som aktiv seiler, har jeg gått en del skirenn, sånn som Birken og den typen. Men for noen år siden fikk jeg hjerteklaff-problemer med beskjed om at jeg måtte gi meg med skirenn, og det var da jeg tenkte meg om og lurte på hva jeg skulle gjøre videre. Og det var da ideen om å gjenoppta Laser-seilingen og satse mot master-VM kom, forteller Per Arne Nilsen.

I våres dukket han opp på deltagerlisten i den store, internasjonale regattaen i Hyères i Frankrike der han skulle konkurrere mot verdens beste seilere i klassen – ikke bare master-seilere. Det ble et brutalt møte.

– Jeg endte sist. Nå seilte jeg riktignok ikke de to siste seilasene, men jeg hadde nok endt blant de siste likevel, sier han.

Det blåste mye i Hyères og han fikk erfare at nivået er høyt og at verdens beste Laser-seilere er godt trent. 

– Det var ikke mange feilene du skulle gjøre der før du var langt bak.

Har trent jevnt i hele sommer

Siden den gang har han trent jevnlig både i Norge og Frankrike.

– Jeg har en Laser-jolle både i Frankrike og i Norge, og jeg har trent jevnt og godt begge steder i hele sommer.

Og at det har gitt uttelling, viser seieren i SM.

– Jeg føler at jeg er godt i rute mot VM som går den andre uken i september. Dersom jeg synes det er morsomt, ser jeg ikke bort fra at jeg også sikter mot VM i 2020 i Australia i mars, sier den nybakte svenske mesteren.

I Laser-VM vil det ialt delta over 300 Laser-seilere. Mesterskapet går samtidig med NM i Laser Standard i Bundefjorden.

– Det hadde vært morsomt å få prøvd seg mot de nye, unge norske Laser-seilerne, men uheldigvis kolliderer de to mesterskapene, sier han.

Stor forskjell på 40 år

Han har også fått føle at mye har skjedd i Laser-klassen siden han selv var på topp. 

– Det er blitt en helt annen måte å seile båten på.  Den store forskjellen er at på lens så skjærer man nå 15 grader minst og seiler på vindskiftene. Vi seilte bare rett ned mot lensemerket for 30–40 år siden. Det er der de gode gutta virkelig vinner distanse. Og på kryss spenner du seilet nærmest mer som et vindsurfing-seil og bruker kicken mye mer enn hva vi gjorde. Tidligere var det mer blokk i blokk på skjøtet. Å seile med mer kick gir jo en lavere bom. og det kan jo være en utfordring for en gammel, stiv kropp, ler han.

Etter sin Laser-karriere gikk Per Arne Nilsen over til Finnjolle og seilte OL for Norge i 1984 (nr. 21). Deretter fortsatte han i Tornado og seilte OL i 1988 (nr. 6) og i 1992 (nr. 15).

I SM hadde Per Arne Nilsen følge av 12 andre norske seilere. I Laser Radial-klassen ble Morten D. Lie fra KNS beste norske seiler på 12. plass.

Komplett resultatliste.

NORSK LAG: 14 norske seilere deltok i det svenske mesterskapet i Laser Master.
NORSK LAG: 14 norske seilere deltok i det svenske mesterskapet i Laser Master.