Skuffet arrangør og sportssjef i NSF

FAVORITT: Mads Severin Hassum-Olsen fra KNS må finne seg i å være en av dem som har et favorittstempel på seg før NM i Laser Radial.

Laser-NM uten landslagsseilere

62 Laser-seilere stiller til NM hos Ran Seilforening til helgen. Ingen av dem er landslagsseilere.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, det er litt trist at landslaget ikke prioriterer NM. De burde absolutt vært tilstede og vært gode forbilder for yngre seilere. De ville nok fått god konkurranse også, da det er mange sterke seilere i feltet, sier arrangementssjef Torill Dahl Høgheim i Ran Seilforening.

NM i Laser-klassene Standard, Radial og 4.7 går denne weekenden.

Prioritert NM

Hun forteller at da foreningen søkte om NM i Laser, ble de lovet at landslaget skulle prioritere dette.

– Ja, det er riktig at landslaget skal delta i NM og norgescuper dersom det ikke er andre landslagsaktiviteter. Og det er det ikke denne helgen. Så det er veldig skuffende at ingen av dem stiller – i alle fall de som har flagget at de vil fortsette å satse videre frem mot OL i Tokyo, sier sportssjef i Norges Seilforbund, Jan Steven Johannessen.

Han kan ikke si hva slags konsekvenser det vil få for seilerne, annet enn at det vil bli diskutert i seilforbundet.

– NSF har ikke gitt dem fritak fra å delta i NM. Det har hele tiden vært en del av totalpakken ved det er å være på landslaget, sier han.

Laser 4.7 størst

Av de 62 påmeldte deltar halvparten i Laser 4.7. Ingen av medaljørene i klassens NM i 2015 deltar, alle de tre; Uffe Tomasgaard (Drøbaksund), Andreas Hjellestad Hella (Hjellestad) og Knuta Bugge (Drøbaksund), har vokst seg ut av klassen og stiller derimot i Laser Radial.

Kampen om NM-tittelen i Laser 4.7 er derfor helt åpen, men skjeler man til årets ranking, fremstår Magnus Behrens fra Tønsberg som en klar kandidat. Han topper rankinglisten. Martine Bjørve Thuen (KNS), Olai Hagland (Stavanger), Erik Karlsen (Ran) og Christoffer Sørlie (Fredrikstad) kan være utfordrere til Magnus Behrens.

Caroline Rosmo og utfordrerne

I Laser Radial – hvor ingen av de kvinnelige landslagsseilerne stiller til start – er Caroline Rosmo fra Bundefjorden en av favorittene – kanskje den største. Men hun vil få hard konkurranse, ikke minst fra rankingleder Mads Severin Hassum-Olsen (KNS), men også fra Jacob Lepperød (Tønsberg) og Alexander og Victor Dahl Høgheim.

Spennende blir det også å se hva «nyopprykkede» Uffe Tomasgaard kan klare. Han vant de to siste seilasene i norgescupen i Laser Radial.

25 seilere stiller til start i Laser Radial, ni av dem er jenter.

Tynn OL-klasse

OL-klassen Laser Standard teller kun seks seilere. Klassen kunne vært atskillig større dersom alle master-seilerne hadde tatt veien til Ran Seilforening – ved siden av landslagsseilerne. Kravet til å få NM i en OL-klasse er imidlertid bare fem båter – og dermed er man «innafor» – blant annet takket være at seilforbundets eliteseilingsansvarlige, Kristian Fæste (Drøbaksund), er en av deltagerne.

Gull-kampen i Laser Standard er åpen. Kanskje blir det hjemmeseier til Ran ved Erling Wiik.

Glad for deltagelse

– Mange tar turen over fjellet denne helgen, og det setter vi stor pris på. Ran Seilforening er en av Norges mest aktive foreninger og stiller alltid opp på NC-er og treningssamlinger på Østlandet, sier Torill Dahl Høgheim.

Hun summerer også opp at Vestlandet er representert med 25 seilere.

– Ja, Laser-klassen er i vekst i regionen, gleder hun seg over.