Legendarisk båtkonstruktør død

Konstruktøren Britton Chance jr som blant annet tegnet Kong Haralds «Fram IV» døde i forrige uke, 72 år gammel

Publisert

Hovedbilde: «Fram II» er en restaurert utgave av «Fram IV» og seiler aktivt i den sveitsiske 5.5 meter flåten. Båten som er den eneste Chance designede norske 5.5 meter, ble tegnet for Kronprins Harald og bygget ved Børsholmen Båtverft i 1968.

Britton Chance Jr. vokste opp i seilermiljøet. Faren, Britton Chance senior vant OL gull i 5.5 meter i 1952 foran norske «Encore» og det var i 5.5 meter klassen Chance junior satte sine første dype spor som konstruktør. På 1960 tallet revolusjonerte han 5.5 meter klassen med sin innovative design og av de seks første båtene i 5.5 meter klassen under OL i 1968 var fem designet av Britton Chance jr. Også «Fram IV» som ble nummer 11 i lekene var tegnet av Chance, men OL resutatet var en stor skuffelse for Framlaget som hadde vunnet Gullpokalen tidligere på sommeren og var blant favorittene i Mexico.

Han var også sentral da America's Cup ble seilt i 12 meter klassen og ble engasjert av Baron Bich for å utvikle en 12 meter som franske konstruktører senere kunne kopiere. Reglene var dengang slik at båtene i America's Cup måtte konstrueres og bygges i det land båten skulle representere, og Baron Bich valgte den presumptivt beste konstruktøren og båtbyggeren som var å oppdrive for at franskmennene kunne ha noe å lære etter når de selv skulle bygge en utforderer etter regelboken. 12 meteren «Chanceggar» seilte derfor aldri i America's Cup, men ble likevel en berømt båt. Kopien som representerte Franrike nådde ikke opp.

Heller ikke 12 meteren «Mariner» som han tegnet for et amerikansk syndikat ble noen suksess og båten som ble styrt av Ted Turner var ikke nærheten av å få forsvare America's Cup. Senere rehabiliterte han seg i America's Cup sammenheng da han var lead designer for «Stars & Stripes» som med Dennis Conner til rors vant America's Cup i 1988.

Britton Chance jr. fikk sin utdannelse ved University of Rochester, og jobbet senere ved modelltanken ved Stevens Institute, for Ray Hunt ogTed Hood, før han startet sitt eget Chance & Company i 1962. Han døde 12 oktober, 72 år gammel.

Les mer her

Powered by Labrador CMS