Lijia Xu og Ben Ainslie årets seilere

Ved en høytidelighet under ISAFs årsmøter i Dublin ble Ben Ainslie (GBR) og Lijia Xu (CHN) kåret til 2012 ISAF Rolex World Sailor of the Year.

Publisert

Hovedbilde: Joel Aeschlimann, Rolex SA, Ben Ainslie (GBR), Lijia Xu (CHN), og HM Kong Constantin av Hellas.

Bak kåringen står samtlige medlemsnasjoner i ISAF som alle har en stemme.

Ikke overraskende ble det den firfoldige OL-vinneren Ben Ainslie som vant på herresiden. Briten som vant sin første OL medalje i 1996 da han tok sølv i Laserklassen foran vår egen Peer Moberg, har vunnet gull ved samtlige OL siden og han har nå gått forbi Poul Elvstrøm som tidenes olympiske seiler. Han impopnerte ikke minst under årets OL der han etter å ha ligget bak danske Jonas Høgh Christensen kom som en kanon på slutten av regattaen og knuste dansken taktisk i medaljefinalen. Ainslie vant dermed gull i Finnjolleklassen med ett fattig poeng. Nå har han sitt eget team i America's Cup 45 klassen, finansiert av pokalforsvarere Oracle Sailing Team.

Det er fjerde gang Ainslie er kåret til ISAF Rolex World Sailor of the Year, fetter å ha vunnet tidligerre i 1998, 2002 og 2008.

Det ble en annen jolleseiler som tok trofeet for beste kvinnelige seiler. Vinneren av gull i Laser Radial under OL i London 2012, kinesiske Lijia Xu ble den første kinesiske og andre asiatiske seiler som har vunnet dette prestisjetunge trofeet. Hun uttalte under troféoverrekkelsen at seilingen hadde gitt henne muligeten til å oppnå sin største drøm og en platform der hun kunne ta ut sitt potensial. Seilingen har gitt den kinesiske jenta muligheter til å se en verden hun ellers ikke ville ha fått og gitt henne et bedre liv fylt av glede, spenning og vitalitet.