Lite vind under Havnefestival-regattaen

Varierende vær la en liten demper på oppmøtet og aktiviteten under helgens Havnefestival på Hamar.

Publisert

PÅ BRYGGA: Samling etter regattaen. Begeg foto: Hamar Seilforening.

Hamar seilforening har sendt oss følgende rapport etter helgens Havnefestival og regatta ved Mjøsbyen:

I helgen arrangerte Hamar Seilforening og Hamar Båtforening «Havnefestival» sammen med lokale bransjebedrifter.

Både seilforeningen, båtforeningen og roklubben fikk vist frem sine farkoster og forhåpentligvis vekket interessen hos mulige rekutter.

Foruten konserter, salgsutstillinger og turer med redningsskøyta (ja, det er redningsskøyte på Mjøsa!), var det Hamar Seilforening som sto for det sportslige innslaget i festivalen.

Regatta i ny drakt

Foreningens terminfestede distanseseilas over to dager ble omdøpt til «Havnefestivalregatta», men takket være vindstille på lørdag, måtte konkurransesugne seilere nøye seg med én seilas på søndagen.

Denne ble avviklet i fin vind, fire-syv m/s, og flott vær, men dessverre bare med ni startende båter. Det ble seilt på foreningens faste merker, og heldigvis klarte Skibladner å padle seg noenlunde ubesværet gjennom startfeltet noen små minutter før start.

Foruten merket som markerer startlinjens ende, ligger foreningens merker på en rett linje fra Domkirkeodden sydøstover mot ett av Hedemarkens få gjenværende spritbrennerier. Så her er det ingen tvil om at idretten er den del av det utvidede kulturbegrep!

Ved hjelp av «startmerket» greier man å få til både trekant- og pølsebaner, denne søndagen ble det seilt to trekanter.

Vindretningen ga mange slører underveis, men såpass skarpe at man for én gangs skyld ikke så en eneste spinnaker på Mjøsa.

 

Mjøs-Marsvin

Foreningen benytter utelukkende LYS i sine regattaer, siden det knapt er to like båter med i noen regatta,

så kalkulator eller PC hører med etter enhver målpassering.

Mange års erfaring med LYS på Mjøsa indikerer at LYS-tabellen ikke er basert på de ofte rolige vindforholdene som hersker her,

og enkelte båter har dermed utmerket seg som "Mjøs-båter". Derfor finner vi blant annet noe så sjeldent som Marsvin på Mjøsa, den ukjente lillebroren til Spækhugger, Grinde og Kaskelot. Det var meget tett denne gangen og under 90 sekunder(korrigert tid) mellom de 5 beste båtene.

 

Årlig byfeid

Ellers er det årlige høydepunktet på Mjøsa "InterCity-seilasen" som går mellom Gjøvik og Hamar tidlig i september,

vekselvis med start på den "rektie" og "gærne" sia ta Mjøsa, avhengig av øyet som ser. Dette er også en kappestrid mellom seilforeningene i de to Mjøsbyene, men de siste årene har Hamar gjort nærmest rent bord i disse seilasene, som gjerne samler rundt 20 båter.

 

Hamar Seilforening, stiftet i 1938, var i mange år en jolleklubb og har gjennom årene hatt betydelige flåter av blant annet Sniper og Killinger. De senere år har den vært en typisk kjølbåtklubb, men har nå en blomstrende junioravdeling som i år anskaffet to joller av typen RS Feva. Sammen med et antall Optimistjoller skal disse sikre både aktivitet på ungdomsnivå og kanskje rekruttering til de større båtene.

 

Mange av seilerne på Mjøsa har nok spor av saltvann i årene, men det finnes også eksempler på seilere som knapt har sett havet og likevel rydder godt opp på resultatlistene andre steder, f eks i Færdern, riktignok ikke de aller siste årene. Men etter denne seilasen bør ingen være i tvil om at Mjøsa egner seg utmerket for seiling, selv om det er langt mellom de sprøkne holkene!

Resultater fra Havnefestival-regattaen:

1    Polo 86                Engebakken

2    Albin Cumulus      Asmundson

3    Albin Cirrus          Kjeldsen/Faraasen

4    Marsvin                Hansen/Fimland

5    J/24                     Solheim/Fougner

6    Maxi 77                Sjøbakken

7    Albin Accent         Skarbø

8    Alo 28                  Kjøstad

9    First 27,7              Lund