STOR DELTAGELSE: Kjell Magnus Økland håper riktig mange vil sette kurs for Shetland 27. juni 2018.
STOR DELTAGELSE: Kjell Magnus Økland håper riktig mange vil sette kurs for Shetland 27. juni 2018.

Shetland Race – minutt for minutt

– Vi har planer om å sende Pantaenius Shetland Race minutt for minutt, men da må folk melde seg på og vise engasjement!

Publisert Sist oppdatert

Opplysningen og kraftsalven kommer fra Kjell Magnus Økland i arrangementskomiteen for årets Pantaenius Shetland Race. Det er Hordaland Seilkrets som er arrangør, og regattaen starter 27. juni.

– Ja, vi er i ferd med å rigge til et opplegg som gjør at vi kan sende live helt fra starten går ved Marstein fyr – til båtene er i mål i Lerwick på Shetland. Vi har fått til en avtale med Telenor som gjør at vi kan sende via satellitt til et studio vi vil opprette i klubbhuset til Bergens Seilforening. Derifra vil sendingen bli spredd på ulike plattformer. Det er vår ambisjon å få dette til, sier Kjell Magnus Økland.

Hvor er «skuespillerne»?

– Men…

Og han tilføyer et stort men:

– Det er ikke noe poeng i å rigge til dette dersom regattaen ikke har deltagere. En film og en sending må ha aktører! Vi håper derfor på mange engasjerte deltagere som vil være med å gjøre Pantaenius Shetland Race til en levende regatta.

Per i dag står det 15 båter på deltagerlisten.

– Det er altfor få på nåværende tidspunkt, det burde vært flere. Vi håper og tror at vi skal få med 50 båter, ikke minst fordi denne første etappen går parallelt med den nye regattaen Viking Offshore Race, som til slutt ender på Island, sier Økland som oppfordrer de som har tanker om å delta, om å melde seg på så fort som mulig.

Se promofilm om Pantaenius Shetland Race og Viking Offshore Race:

– Påmeldingen fremover vil gi oss et signal om at det er et poeng å jobbe videre med disse forberedelsene, sier Økland.

En sending med mange innfallsvinkler

Han forteller at de er i full gang med forberedelsene – både teknisk og redaksjonelt. Parallelt med flåten som seiler over Norsjøen, vil det være en følgebåt som koordinerer sendingen fra havet. I klubbhuset i Bergen vil det sitte en redaksjon, og på forhånd jobbes det nå med å lage ulike innslag som kan puttes inn i sendingen.

– Blant annet vil Bergens Seilforening ha sin sommerleir for barn samtidig med Shetland Race, og vi vil blant annet vise frem sammenhengen mellom rekruttering og det som foregår på havet.

Økland forteller også om historiske klipp fra tidligere seilaser, og selvsagt blir regattaen tracket med ditto kommentarer til de ulike deltagernes strategiske valg som synliggjøres på trackingskjermen. Han forteller også at de har vært i kontakt med NRK, men de vil rett før regattaen starter være opptatt med en minutt-for-minutt-sending i forbindelse med at det er 175 år siden Edvard Grieg ble født.

Kanskje til neste år…

– Men dersom dette vi gjør blir vellykket og vi klarer å vise at dette virkelig lar seg gjøre, ser jeg ikke bort fra at NRK vil kunne være interesserte til neste år, sier Kjell Magnus Økland.

26. juni, etter at rormannsmøtet er avholdt, vil den verdenskjente langturseileren Jimmy Cornell holde et foredrag for deltagerne, og han vil også sitte i studio under første del av sendingen.