NOR RATING: Hva skal til for å seile regatta?

Aldri har det vært enklere

Det har aldri vært enklere å komme i gang med å seile regatta i Norge.

Publisert Sist oppdatert

I prinsippet trenger du en båt, et medlemskap i en seilforening og et målebrev.

Båt kan vi ikke hjelpe med, men disponerer du båt er det enkelt å ordne de to andre punktene. Det kan være lurt å være ute i god tid, og etter midten av mai er det høy­sesong for å ordne målebrev.

Hvis du ikke allerede er medlem, må du melde deg inn i en seilforening. Seilforeninger finnes rundt hele kysten fra Halden til Varanger. Deretter må du opprette en profil på www.norrating.org. Dette blir stedet hvor du holder dine båtdata ajour. Her betaler du og her henter du ut målebrevet ditt.

Så må du få båt og seil målt. Det høres ut som et stort apparat, men er du ute i god tid er dette som regel enkelt å få gjort. Seilene dine kan som regel seilmakeren måle. Hvis ikke det går an, finnes det seilmålere i hele landet som kan gjøre dette for deg. De vil merke seilet for å vise at det er målt. Seilene legges så inn i NOR Ratings seildatabase og knyttes opp mot din båt.

Å måle båten er like enkelt. Det kan gjøres med båten flytende på vannet. En klassemåler kan måle båten din og legge inn målene i NOR Rating-databasen.

Din egen kontroll er viktig. Når målene er inne i måle­databasen, må du kontrollere at seil- og båtdata er riktige før du bestiller målebrev. Dette kan ta noen dager, avhengig av når på året det er og hva slags båt du har.

Er det første gangen du får målebrev, er selve måle­brevet gratis. Målebrevet ditt vil inneholde handicap (ratingtall) for seiling med og uten spinnaker, for seiling med fullt mannskap og for shorthanded-­seiling, det vil si mannskap på to.

De siste årene har nesten 1500 båter seilt regatta med et målebrev fra NOR Rating. Det gjør at vi har opparbeidet ganske stor erfaring. Noen ganger oppstår feil eller misforståelser. NOR Rating har på hjemmesiden en liste med vanlige spørsmål og svar. Vi har dessuten en servicefunksjon samt en facebook-side.

Trening øker sikkerheten. Det viktigste argumentet for å seile regatta er selvfølgelig konkurransemomentet. Like viktig er at treningen du får under seiling gjør deg til en tryggere turseiler. Under regatta oppsøker man forhold som man unngår under ferie og turseiling. Og det å kunne beherske disse forholdene er utrolig viktig, kanskje avgørende, i en kritisk situasjon.