Målebrevet er en gullgruve

Er båten din en lettvindsbåt? Eller kanskje en surfe-båt? Eller er den aller best på bidevind? NOR Rating-målebrevet er en gullgruve for den som vil undersøke båters karakter og spesielle egenskaper under ulike vindforhold.

Publisert Sist oppdatert

Målebrevet er først og fremst en dokumentasjon på målene som er registrert på en båt. Videre inneholder det måltallet som NOR Rating beregner, og som brukes til rangering etter en kappseilas.

Men NOR Rating-målebrevet inneholder mer: Tabellen nederst på side 2 i målebrevet angir hvilken fart båten kan oppnå avhengig av vindstyrke og vindvinkel, når den seiles helt optimalt. Vi kan variere vindstyrken og vindvinkelen fritt og uavhengig av hverandre, de er «inngangsvariable» til ORC-dataprogrammet, som har utført fartsberegningene.

Som en kan forvente, øker farten jo mer det blåser. Tallene i tabell-linjene øker mot høyre. Vi kan illustrere dette med en «graf» som i eksemplet i Figur 1. Her er valgt en Maxi 1050 med måltall 0,940. Dette er en god og rask «allround»-båt som plasserer seg nokså midt i bildet av NOR Rating-båtene i Norge; ikke ekstrem på noe vis, kanskje litt ekstra rask på kryss i sterk vind. Båten er passe ny (2003) og har moderat bredde i akterenden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS