Rolex Middle Sea Race

RASKEST: «Maserati» var den raskeste båten med mangler tre timer for å slå den 11 år gamle banerekorden.

Første båt i mål i rekord stort felt

70-fots trimaranen « Maserati» var raskest, men det var langt fra noen banerekord.

Publisert Sist oppdatert
BANE: Hovedfeltet ligger tirsdag morgen på vestsiden av Sicilia.

Første båt var i mål mandag kveld etter 2 dager, 11 timer 54 minutter 58 sekunders seilas. « Maserati» ble etterfulgt av ««Ramble88» litt over tre timer senere. 

Det ble ingen banerekord. Den er på 47 timer, 55 minutter og 3 sekunder, og har stått siden 2007. Den ble satt av «Rambler», men en eldre båt på 90 fot. 

50 år

Rolex Middle Sea Race har 50 års jubileum i år, og fikk ett rekordhøyt antall deltakere. Regattaen som omtales som middelhavets svar på Fastnet Race opplever økt oppslutning, akkurat som Fastnet Race, men mens regattaen i Storbritannia holdes bare annet hvert år, så arrangeres Rolex Middle Sea Race hver høst. Regattaen er på 600 nautiske mil, og byr på en rekke utfordringer. Kort beskrevet er start og mål fra Valletta på Malta, med kurs mot Sicilia som rundes om babord.   

Stort spenn

Det er en enorm forskjell på båtene som deltar. Regattaen tiltrekker seg alt av hotte båter som «Ramble88» og foilene trimaranen «Maserati», men her finner du også elegante magayachter med sporty eiere. Racets største båt er 115-fots lange Baltic «Nakita», den største båten noen sinne som har startet i regattaen.

Påmeldingslisten er interessant lesning. Her finner du bøttevis av JKP, Sunfast, J-Boats og X-yachts, men også Benteau Oceanis, Dufour, og en rekke klassiske Nautor Swan.

Få regattaer er så internasjonale, det er deltagere fra 25 ulike nasjoner. Landene rundt Middelhavet er en selvfølge, men det er også måter med fra Nord og Sør Amerika, samt Asia. Fra Norden er det kun en svensk båt, men Peter Gustafsson med «Blur» var påmeldt, men måtte trekke seg.

Krevende seiling

Rolex Middle Sea Race arrangeres samtidig som at det blir en overgang mellom sommer og vinter i Middelhavet. Regattaen er kjent for ustabile forhold. Det blir gjerne både vindstille skikkelig uvær. i år var det en treg start med utfordrende strømforhold gjennom Messinastredet mellom det italienske fastlandet og Sicilia.

I går var det kraftige tordenbyger med kraftige vindkast. I dag får båtene gode sløreforhold sydøstover mot mål.  

Åpnet resultat

I flerskrogsklassen ledet «Maserati» hele veien mot «PowerPlay», begge båtene en gang bygget som MOD 70, men «Maserati» er heftig modifisert.

I enskrogsklassen måtte «Ramble88» knive mot Maxi 72 «Momo». «Momo» kan beskrives som en TP52 som har vokst 20 fot.

Med mer gunstige vindforhold i dag, så vil det favorisere de mindre båtene. Det er derfor helt åpent om hvem som tar med seg pokalen hjem. 

STØRST: 115-fots Baltic «Nikata» er den største båten i regattaen noen sinne.
DUELL: Maxi 72 «Momo» hadde ledelsen over «Rambler88» fra start.
START: Regattaen holdes i historiske omgivelser. her fra starten fra Malta.