NM I MELGES 24

15 ÅR: Kristoffer Spone og laget hans har vunnet atskillige NM-triumfer, men i Melges 24 er det 15 år siden sist.

15 år siden siste gull

Kristoffer Spone og laget hans har vært blant landets beste Melges 24-seilere helt siden klassen kom til landet, men det er 15 år siden sist de vant NM i klassen. I år fikk de rettet på det.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, det var herlig at den satt denne gangen. Da er vi et skritt nærmere det store målet vårt – å vinne kongepokalen, sier Kristoffer Spone, etter at NM-tittelen var et faktum for ham, Christen Horn Johannessen og Børre og Sigurd Hekk Paulsen – alle fra KNS.

Kongepokalen seiles det om i mesternes mester, der alle årets norgesmestere seiler mot hverandre i oktober, og med NM-tittelen i havn, var den billetten følgelig sikret for Spone & Co. Man må helt tilbake til 2003 for finne Kristoffer Spone øverst på en resultatliste i NM i Melges 24. Etter det er det blitt fem sølvemdelajer, men altså ingen gull. Børre Hekk Paulsen var med å vinne gullet også i 2003.

Mesterskapet i Kristiansand talte i år også som nordisk mesterskap.

Ikke avgjort før i siste seilas

Mesterskapet, som hadde samlet et rekordstort felt på 40 båter, var jevnt helt til siste slutt, og det var varierende forhold med vind over hele skalaen. Før den sjette og siste seilasen kunne flere lag vinne; først og fremst Spone-laget, hjemmefavorittene med Andreas Sola Fischer i spissen og  laget til Peder Nergaard fra Fredrikstad. Den siste seilasen var også den med mest vind; 8–9 m/sek og planeføre, så det ble en fartsfylt avslutning. 

Fjerdeplass i den siste seilasen holdt for Kristoffer Spone og laget hans, som klarte å ha både Fischer og Nergaard bak seg på henholdsvis 7. og 8. plass. Og med tredjeplass i siste seilas, snøt Stian Ness Rørvik fra Tønsberg og hans lag Nergaard også for bronsemedaljen. Dermed havnet fjorårets sølvmedaljører utenfor pallen denne agngen

Andreas Sola Fischer hadde med seg Jon Aksel Mortensen (Arendal), Magnus Andersen (Nesodden), Maxime Schjøtt Brackman (Bergen) og Fredrik Eriksen (Brevik), mens Stian Ness Rørvik seilte sammen med Herman Horn Johannessen (KNS), Jan Erik Dyvi (KNS), Janb Borø (KNS) og Malin Rørvik Sundelin (Tønsberg).

[Artikkelen fortsetter under bildet]

IKKE EN SKY: Det var tidvis ikke noe å si på forholdene, men en dag ble spolert på grunn av for lite vind.

Debut i ny båt

De siste fire års norgesmestre, Peder Jahre fra Tønsberg og mannskapet han, fikk det ikke helt til å stemme. De åpnet mesterskapet med en tjuvstart og endte etter en sterk avslutning på 5. plass.

For Spone og Co var mesterskapet en første test av ny båt.

– Vi hadde forberedt oss godt til mesterskapet, og vi seilte for første gang med vår nye, bruktkjøpte Melges 24. Vi hadde god fart og var fornøyde med det vi fikk til, sier Kristoffer Spone.

Han forteller at de blant annet har optimalisert kjøl og ror og utstyrt båten med nye seil.

Imponerende arrangement

Den første dagen var det lette forhold og Christianssands Seilforening med erfarne Peter Hauff som regattasjef fikk avviklet tre seilaser. Andre dag var det ikke nok vind til å kunne gjennomføre noen seilasr. Det ble mye venting.

– I motsetning til de andre var vi utpå og seilte denne dagen, blant annet for å studere strømmen og hvordan den løp og endret seg. Det fikk vi godt betalt for dagen etter, mener Spone.

Da seilte de inn til en 2. plass og to 4. plasser. Enda bedre lokalkjent var åpenbart Fischer og laget hans, som vant to av seilasene og avsluttet med en 7. plass. Som altså holdt til sølv.

Komplett resultatliste

– Christianssands Seilforening sto for et imponerende godt arrangement hvor de virkelig hadde lagt forholdene til rette for oss seilere. All honnør til dem, sier den nybakte norgesmseteren Kristoffer Spone, som også har rukket å bli dansk mester i Snipe sammen med sønne Fabian tidligere i år.