– Melgesen gir meg et realt kick

Liv Heidi Valla (55) fra Stjørdal er i sitt ess når bølger og vind gjør sitt aller ytterste for å sette både henne og båten på prøve.

Publisert

– Jeg kommer ikke på noe som er mer spennende enn å seile vår Melges 24 under røffe forhold. Følelsen man får når båten går opp i plan, er nærmest ubeskrivelig. Ja, jeg får rett og slett et realt kick der vi fyker avgårde i over 15 knop. Det anser jeg som ganske fort på sjøen, sier Liv Heidi Valla, og fekter entusiastisk med armene.

Erfaren

Hun er ingen novise hva seiling angår. I 1999 kjøpte hun og ektemannen, Lars Kåre Valla, en Comfortina 32, 1986-modell. Ekteparet tok med seg sine tre barn (minstejenta var tre år) og bestemte seg for å legge ut på på sitt første tokt.

– Vi gledet oss som unger på julaften da vi endelig startet på jomfruturen fra Stjørdal til Lillesand. Etter ti herlige uker på sjøen kunne vi fortøye båten ved havnen i Stjørdal, minnes Liv.

– Jeg husker at læringskurven var svært bratt, men heldigvis klarte vi å gjennomføre seilasen uten de helt store problemene. At denne seilasen gikk så bra, bidro nok til at seiling ble en greie som hele familien fant både morsomt og spennende. Vi fikk også erfare at seiling er en sosial aktivitet. På ferden traff vi mange hyggelige og interessante mennesker, og det ga båtlivet en ny dimensjon, mener hun.

Ekteparet har også tilbrakt utallige timer i seilbåt på Vestlandet og langs Helgelandskysten.

Til VM

For tre år siden gikk ekteparet til anskaffelse av Melgesen, som er døpt UNGEN. Båtens fartspotensiale, og ikke minst det at den er lett å transportere over store avstander på vei, gjorde at valget falt på denne båttypen.

– Jeg elsker å dra ut med UNGEN. Å seile en slik båt får meg til å føle meg sporty og atskillig yngre enn mine 55 år. Det gode samholdet om bord bidrar også til at dette er en aktivitet som gir meg noe, sier humørsprederen Valla.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

Regatta: Teamet på UNGEN i god fart under onsdagsseilas på Stjørdalsfjorden.
Regatta: Teamet på UNGEN i god fart under onsdagsseilas på Stjørdalsfjorden.

Hun poengterer at samhandlingen om bord begynner å bli bra. Mannskapet kjenner sine arbeidsoppgaver, og etter en del prøving og feiling har de klart å få fart i «skuta».

– Vi er blitt mer drevne, og har klart å luke bort en del nybegynnerfeil. I løpet av 2015-sesongen føler jeg at vi har kommet oss opp på et tilfredsstillende nivå. Det har gitt oss såpass selvtillit at vi har som målsetting å delta i VM, som arrangeres i Finland i 2017.

– Jeg har tenkt å bruke vinteren til egentrening, slik at jeg er klar til å møte en ny sesong – for skal man seile Melges, er det lite gunstig å ha for mange kilo å drasse på, sier Liv Heidi Valla, med et glimt i øyet.