MESTERNES MESTER 2019

KONGEPOKAL OG TITTEL: Nacra-laget slapp jubelen løs etter at seieren var et faktum. Fra venstre Emil Fadler Kvamme, Gard Jacob Ørka, Martine Steller Mortensen og Nicholas Steller Mortensen.

Nacra-seilerne er best i landet

De ble ikke nevnt blant favorittene, men Nacra-laget, med Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen i spissen, seilte overbevisende og vant kongepokalen og tittelen «Mesternes Mester».

Publisert Sist oppdatert

(Filmen er lagd av Preben Moberg)

Hadde det vært betting knyttet til seilernes mesternes mester, hadde det nok gitt god uttelling til dem som hadde satt pengene på Nacra-laget. Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen kjemper riktignok om en OL-billett i Nacra 17-klassen til neste år og er på det norske landslaget i seiling – ergo er de blant landets beste seilere. Men de kom til Åsgårdstrand og mesternes mester uten å ha seilt J/70 før eller å ha seilt sammen med resten av mannskapet om bord, Emil Fadler Kvamme og Gard Jacob Ørka. 

– Vi fordelte jobbene om bord på brygga før første seilas, forteller Nicholas Fadler Martinsen.

Forsiktig start

Og det ble en litt rufsete start i det ørkesløse været den første dagen av mesternes mester. Regnet silte ned og vinden var lett, og med en 8. og 6. plass i de to første heat-seilasene av de innledende rundene der feltet besto av 10 lag, var det nok få som hadde Nacra-laget på sin liste over favoritter.

Lørdag 12. oktober var været et annet. Sørvestlig bris og strålende sol ga mesternes mesters finaledag en sjelden fin ramme. Dog – forholdene var utfordrende med trykkforskjeller og en vind som stadig endret retning. Sørvestlig vind i Åsgårdstrand blåser fra land og ut på sjøen – og da blir det slike forhold utenfor havnen til Åsgårdstrand Seilforening, der banen lå.

STRÅLENDE FORHOLD: Man er heldig som får slike værog vindforhold en regattadag midt i oktober!

Til semifinalen med glans

To seilaser for å gjøre seg kjent i båten og en natt til å gruble over hva som skulle til, var åpenbart  nok for Nacra-laget for å kunne være med i mesterskapet. De slo til med å vinne sine to neste innledende seilaser.

– Selv om det ikke går så fort som vi er vant til i den foilende Nacra–en, er det mange elementer derifra vi kunne ta med oss videre i J/70-en. Vi fant oss godt til rette etter hvert, sier Martine Steller Mortensen.

Hun og Nicholas hadde også samme  arbeidsfordeling seg i mellom som de har når de seiler Nacra; Nicholas styrer, mens Martine har ansvaret for trimmen og farten.

– Og så gjorde Emil og Gard resten, ler Martine.

Nervepirrende semifinale

I semifinalen, som bestod av tre seilaser mellom de 10 beste lagene fra de fire innledende flightene,  fortsatte Nacra-laget å vinne. I den første seilasen kom de først i mål – igjen. Man begynte å ane at det ikke var tilfeldigheter som gjorde at Nacra-laget til stadighet lå først, men med nest sisteplass i den andre semifinaleseilasen, begynte det likevel å spøke for finaleplass. De seks beste lagene gikk til finalen.

Det var imidlertid flere av de andre lagene som fikk ujevne resultater, hvilket betød at det var svært jevnt og spennende før den siste seilasen i semifinalen.

Der feide Nacra-laget all tvil til side og vant . Dermed ble de det beste laget som gikk til finalen.

I TETEN: Nacra-laget var stadig først i mål, og av sine tilsammen ti seilaser, vant de fem ? noe ingen andre lag klarte.

Avgjorde i siste seilas

Og i finalen, der det ventet nye tre seilaser, gikk det bedre og bedre. Først en 3. plass, så en annen og til slutt seier i den siste og avgjørende seilasen, der de la grunnlaget med å treffe på både trykk og vinddreining, noe som tydelig fremgår av trackingen fra seilasen.

– Ja, det var helt avgjørende å seile på trykkforskjellene og vindkantringene, og vi traff veldig godt, sier Nicholas.

Med seieren i den avgjørende seilasen vant Nacra-kvartetten med solig margin på Express-laget som hadde Eivind Melleby – for tiden verdens ledende Starbåt-seiler – på roret. Eivind og Lars Horn Johannessen var kommet inn på Express-laget der Fabian Spone (13) og Pelle Horn Johannessen (18) utgjorde stammen i laget etter at pappaene Kristoffer Spone og Christen Horn Johannessen hadde tatt turen til Middelhavet for å seile Club Swan 50.

SØLV: Express-laget til ungdommene Fabian Spone og Pelle Horn Johannessen tok sølv og hadde fått solid forsterkning i kraft av Eivind Melleby og Lars Horn Johannessen.

Tredjeplassen gikk til nok en Horn Johannessen; Herman, broren til Christen og onkelen til Pelle. Herman var skipper på Melges 24-laget sammen med  Stian Ness Rørvik, Malin Rørvik-Sundelin, Jan Fredrik Dyvi og Gwenael Berthet (de to siste seilte hver sin dag).

BRONSE: Melges 24-laget seilte inn til 3. plass med Herman Horn Johannessen som skipper.

De øvrige tre finalelagene representerte Laser Standard-, studentmestrene og J/70-mestrene anført av henholdsvis Hermann Tomasgaard, Henrik Bucher og Anders Pedersen. Det var med andre ord seilere av ypperste klasse som utgjorde konkurrentene til Nacra-laget. Den største overraskelsen var at laget som vant studentmesterskapet kom helt til finalen.

– Kjempegøy, nå har vi nådd målet vårt. Fra nå av skal vi bare kose oss og ha det gøy, sa Henrik Bucher da semifinaleplassen var et faktum.

Og med lave skuldre og kun bonus å hente, tok de seg altså helt til finalen.

Kort oppsummert

29 lag stilte til start. Det ble seilt fire innledende flighter (runder), hvoretter de 10 beste lagene gikk til semifinale og til slutt seks til finalen. Komplett resultatliste fins på Manage2Sail, alle seilasene ble tracket og kan spilles og studeres om igjen på TracTracs nettside. På Norges Seilforbunds Facebook-side er det lagt ut bilder, intervjuer og live-sending fra finalen som er blitt kommentert av Peer Moberg. 

Mesternes mester ble arrangert av Norges Seilforbund i samarbeid med Åsgårdstrand Seilforening, og det hele ble avsluttet med en stor seilerfest på Tjuvholmen i Oslo med rundt regnet 200 seilere til stede. Der var det premieutdeling for mesternes mester, seilsportsligaen og det ble delt ut en rekke andre priser.

SEIERSPALL: På en lett skrånende seierspall står Nacra-laget øverst på gullplassen, Express 2-laget i midten på sølvplass og nederst til venstre bronselaget fra Melges 24-klassen.