Mestertittel til «Eldrebølgen» i et VM med nesten bare norske båter

Av de 25 deltakende båtene i mesterskapet var kun fem utenlandske. Det gjorde at som VM betraktet var regattaen lite interessant.

Publisert

Bildet over viser vinnerlaget med Morten Engelien, Finn Eriksen, Morten Kolflaath og Thore Vestby.

Her er arrangørens rapport:

Det ble en trhilleravslutning da skipper Finn Eriksen, Morten Kolflaath, Thore Vestby og Morten Engelien  tok VM-tittelen på Balatonsjøen i Ungarn i 2009. VM på hjemmebane i Drøbak ble nesten like spennende, men «Eldrebølgen» viste igjen at de gamle er eldst.

Heller ikke lørdagen bød på knallhard sønnavind som det ofte blåser i Drøbak på denne årstiden. Men nordavinden sto godt langt utoverdagen, og det bød ikke på problemer for arrangøren å avvikle de tre seilasene som gjensto.

Det var KNS-båten «Ugly», med skipper Pål Brudevoll og Ole Aabel, Hans Martin Sand og Jacob Daas, som ledet foran «Eldrebølgen» før lørdagens seilaser. Men forspranget de hadde opparbeidet seg etter fredagens seilaser, da de tjente stort på å gå over på Hurumsiden i siste seilas, krympet betraktelig inn etter første seilas lørdag. De valgte nemlig å satse på en reprise fra dagen i forveien, og det viste seg ikke å lønne seg. Dermed var det hele helt åpent igjen.

Gutta i «Eldrebølgen»  la da en slagplan som de håpet ville holde til seier: Det var ikke avgjørende å vinne lørdagens seilaser, men å seile bra og å holde de skarpeste konkurrentene bak seg. Det viste seg etter hvert at KNS-båten «All inn», med skipper Marius Løken og Bjørn Petter Carlsen, Robert Myhrer og Truls Haug, skulle bli den mest brysomme for dem. Da «Eldrebølgen» passerte mållinjen som nummer fire i den aller siste seilasen, og alle gratulerte dem som vinnere, turte ikke Finn Eriksen & co å slippe jubelen løs. De visste nemlig at «Ugly» ville levere inn en protest fra den nest siste seilasen, og med en diskvalifikasjon regnet gutta med at pokalen ville ryke – at «All inn» ville stikke av med seieren. Det de da ikke visste var at seieren var sikret selv med disk – med knappest mulig margin.

Protesten ble avvist av juryen, men om den hadde gått gjennom, ville «Eldrebølgen» stått med nøyaktig samme poengsum som «All inn». Dermed ville det ha vært antall førsteplasser som hadde avgjort. Og siden «Eldrebølgen» hadde en førsteplass og «All inn» ingen, ville de ha tatt seieren uansett.

Lørdagens tre seilaser ble dominert av andre båter enn de som lå best i sammendraget. I den første seilasen var det en Drøbaksbåt med skipper Tore Hammastrøm som stakk av etter en knallstart, og vant med et hav foran resten av feltet. I den andre seilasen for dagen var det bror Jan Hammarstrøm i båten «Piece of cake“ som brukte samme resept - og vant. Han fikk imidlertid konkurranse fra det sørafrikanske teamet ombord i «Race ahead» som så ut til å ha begynt å finne ut av 11-meteren. De sørafrikanske gutta har aldri vært ombord i en 11-meter før de ankom Drøbak i forrige uke.

I den aller siste seilasen var det nok en Drøbaksbåt som yppet seg. «Securitas», med skipper Hans Kristian Knudsen, opparbeidet et kjempeforsprang og så lenge ut til å skulle vinne. Men plutselig seilte de inn i et vindhull, og dermed var det «Race ahead» med det sørafrikanske laget som tok sin første seier i mesterskapet. Den formstigningen sørafrikanerne viste mot slutten kan tyde på at mesterskapet ikke skulle ha vært så mye lengre før disse gutta kunne ha blitt temmelig brysomme for de andre. Det ble kommentert at de unge seilerne beveget seg som katter på dekk. En sjetteplass sammenlagt forteller det meste om hvilket potensial denne seilergjengen har.

Seilas´ kommentarer:

Etter alt å dømme var regattaen i Drøbaksund Seilforenings regi en stor suksess, med fine forhold på baner nær land slik at publikum kunne følge seilasene fra start til mål. Likevel må det være et tankekors for arrangøren at det som er beskrevet som et verdensmesterskap domineres totalt av norske seilere mot det som i beste fall må beskrives om B-seilere fra land arrangøren har måttet jobbe iherdig med å få med i regattaen.

11 meteren er en flott båt som betyr mye i norsk seilsport, men dens tid som VM  klasse er definitivt forbi.