Militært VM i Pakistan

TETT: Dysten om finaleplassen mellom Pakistan og Norge bød på tett og jevn seiling.

Norge vant bronsefinalen

Pål Bratbak, Anders Johansen og Erik Tjølsen vant bronse og tok dermed Norges første medalje i et militært VM.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha vunnet round robin-serien i det militære VM-et i Karachi i Pakistan som nå nettopp er avsluttet, valgte det norske laget seg Pakistan som motstander. Det viste seg å bli en hard nøtt.

Det militære verdensmesterskapet i seiling seiles i form av match racing i J/80-er, og dysten mellom Pakistan og Norge ville bli vunnet av det laget som først hadde tre seire.

Merkelig straff

– Etter to tette seilaser hvor Norge tapte begge, var de norske seilerne nødt til å vinne de tre neste. Race 3 startet bra og Norge hadde kontroll helt til det gjensto få metre før mål. Da fikk de en uforklarlig straff, forteller Petter Mørland Pedersen, som var coach for det norske laget.

Han forteller at det pakistanske laget jibbet over til babords halser og nordmennene, som hadde styrbords halser, måtte kræsjjibbe for å unngå kollisjon.

Da ble det norske laget tildelt en strafferunding av dommerne.

– Til og med den pakistanske skipperen kom bort til de norske seilerne etterpå og beklaget seg for at ikke de fikk straffen. Men slik er det dessverre og lite å gjøre med i ettertid. Dette gjorde at Pakistan vant 3-0, og de norske gutta var dypt skuffet og forbannet, rapporterer Mørland Pedersen.

Imponerende seiling

Bronsefinalen mot Ukraina skulle starte som mot Pakistan, det ble tap i første race. I bronsefinalen var det førstemann til to seire.

Mørland Pedersen sier videre om de norske seilerne:

– Med kniven på strupen tok de seg sammen og snudde dette på imponerende vis og vant de to neste etter glimrende seiling. De kunne dermed innhente en etterlengtet VM-medalje.

Det er ikke den første medaljen til Norge i miltært NM. I 1988 vant blant annet Kristoffer Spone, Pål Christoffersen og Ole Rasmus Undrum sølvmedalje.

– Det står stor respekt av prestasjonen tatt i betraktning hvem de konkurrerte mot. Semifinalelagene bestod kun av profesjonelle heltidsseilere med flere OL i bagasjen, sier Mørland Pedersen om den norske prestasjonen.