MiniTransat

START: 87 soloseilere startet på 4050 nm lang regatta, fordelt på to etapper.

Leder med «Oslo» i spinnakeren

Axel Tréhin leder MiniTransat, men er ikke sponset av Oslo by.

Publisert Sist oppdatert
FAVORITT: Axel Trehin seiler med «Oslo» i seilet, navnet på et fransk IT-selskap.

Endelig kunne de 97 små havseilerne legge i vei fra La Rochelle i Frankrike til Kanariøyene etter 1to ukers utsettelse. I forrige uke var det orkanen «Lorenzo» som stoppet seilerne fra å legge ut i Biscaya.

Nå ser det ut til å bli en rask seilas sydover, og båtene er forventet i mål om en uke, etter ca åtte dagers seiling.

Sponset av «Oslo»

Halve Norge satte nok kaffen i halsen da de fulgte direktesendingen fra starten av MiniTransat på lørdag. Axel Tréhin leder rankingen i Proto-klassen og var en klar favoritt. Overraskende var det derfor å se «Oslo» med store bokstaver i seilet til franskmannen. Men det er ikke bystyret i Oslo som ønsker å vise frem sin grønne profil ved å sponse seiling, men et fransk IT-selskap som har funnet et passende navn. Oslo skal hjelpe andre selskaper med overgangen til en ny digital hverdag.

«Oslo» i tet

Axel Tréhin har ledet siden start, og har nå en 7 nm ledelse på Francois Jambo, og 12 nm på Tanguy Bouroullec. Francois Jambo seiler båten som vant for to år siden, mens Bouroullec seiler en av de to båtene med foiler.

Axel Tréhin fikk sin båt i 2018, konstruert av Marc Lomard. Det har et typisk surfbrett-undervannsskrog, og skal optimalisert for medium vindstyrke. Båten har blitt modifisert i vinter med vannballast lengre bak, og tyngre bulb på kjølen.

Foilerne ligger på 3. og 4. plass, og skal ha hatt fordel av sine egenskaper i går. Marie Gendron er eneste jente i Proto-klassen, og ligger på en sterk 6. plass.

Sydøst

Feltet er på vei mot Cap Finisterre med 13 knops vind fra sørøst. Båtene i tet har mer vind, og høyere fart, men vi snart møte vind fra sørvest.  Men om et døgn vil vinden skifte til nordvest, og gi god bør sørover mot Las Palmas. Det gjelder å treffe vindskiftet uten å komme for langt nord. MiniTransat-seilerene har ingen elektroniske hjelpemidler for vær, annet enn radio. 

Italienske Ambrogio Beccaria leder proto-klassen. Han seiler en Pogo 3. 

START: Det er to klasser i MiniTransat, proto, o serie. Båtene er bare 6,5 meter lange.
KART: Feltet strekker seg på over 50 nm etter to døgs seilas.