NORSK SEILSPORTSLIGA - 2. divisjon

FINE FORHOLD: Stavanger bød seilsportsliga-seilerne i 2. divisjon på gode forhold.
KUNNE JUBLE: 10 ganger kunne laget fra Moss juble over at de kom først over mål i Stavanger.
2. PLASS: Grimstad Seilforening kom på annenplass og ligger godt an til å rykke opp i 1. divisjon.
2. PLASS PÅ TABELLEN: Asker Seilforening har seilt jevnt bra gjennom tre runder og ligger på 2. plass på tabellen.

Moss i særklasse

OL-kandidaten i Laser, Mathias Mollatt, utgjorde en del av Moss-laget som var i særklasse best i 2. divisjonsrunden i Stavanger.

Publisert Sist oppdatert

Med 10 av 13 mulige seire – og resten 2. plasser – var ingen av de konkurrerende seilforeningene i nærheten av å true Moss Seilforening i det tredje 2. divisjonsoppgjøret, som foregikk i Stavanger. Mossingenes lag bestod av Mathias Mollatt, Karl-Einar Jensen, Morten S. Knudsen og Erlend Rødsten, og nærmeste konkurrent ble Stavanger Seilforenings juniorlag, som fikk delta i runden som erstatning for Bergens Seilforening, som ikke stilte til start.

Juniorer imponerte

Stavanger-laget, som bestod av August Hanevik, Anders Theodor Lindemark, Olai Hagland og Stavanger Seilforenings klubbtrener, kroaten Luca Radelic, talte imidlertid ikke med på den offisielle resultatlisten. Det ble derfor Grimstad Seilforening anført av Georgios Nikoltsis og med August Austefjord, Thor Ludvig Thorsen og Vidar Ljungstrøm som kom nærmest Moss.

På 3. plass kom studentene fra Handelshøyskolen BIs idrettslag. Karoline Palmer, Harald Fæste, Håvard Haugland og Andreas Myklebust seilte på studentenes lag.

Det blåste stort sett 4–5 m/sek under hele runden, og arrangørene i Stavanger, ved hjelp av Karl Kjørstad som startsjef, fikk gjennomført 13 flighter.

Kvalitet fremfor kvantitet

– Hver seilas skal være mellom 12 og 15 minutter lang, og vi prioriterer at de skal ha denne varigheten, fremfor å korte ned seilasene til å ta 10–11 minutter – i håp om å få maksimalt antall flighter. Alle seilasene skal være reelle og godt sportslige, sier Magnus Hedmark i Sail Logic, som har det operative ansvaret for gjennomføringen av Norsk Seilsportsliga.

Mye skal skje om ikke Moss Seilforening holder seg i toppen av 2. divisjon også etter den fjerde og avgjørende runden i Bergen 3. og 4. september. De har seks poengs ledelse på Asker Seilforening, som i stedet nok må finne seg i å kjempe om 2. plassen mot Grimstad og Oslo Seilforening.

Teller normalt

Mye tyder også på at det blir disse fire foreningene; Moss, Asker, Grimstad og Oslo, som rykker opp til 1. divisjon i 2017, for fra Oslo Seilforening på 4. plass er det et sprang på 5 poeng ned til Sarpsborg på 5. plass. Det har vært diskutert ligastyret om den fjerde og siste runden skal telle halvannen eller det dobbelte av de andre, men konklusjonen er at den ikke skal det. Derfor må nok de fire øverste foreningene gå på en smell om de skal miste opprykksplassen.

Men – selv om ikke plasseringene teller mer enn normalt – vil helt sikkert flere av foreningene toppe lagene sine, noe som også kan bidra til omrokkeringer i rekkefølgen. Så ingen skal føle seg trygge.

Ikke minst gjelder dette i bunnstriden i 2. divisjon der Bergens Seilforening, Malvik og Stjørdal Seilforening, Tromsø Seilforening og Bundefjorden Seilforening ligger an til å rykke ut av seilsportsligaen. De vil sikkert kjempe med nebb og klør for å unngå det.

Bodø og Bærum Seilforening ligger rett over nedrykksstreken og må passe seg for «desperate» nedrykkskandidater.

Møtte ikke frem

Tre seilforeninger, Bergens, Bærum og Bundefjorden, stilte ikke til start i denne runden av 2. divisjon, noe som ikke sees på med blide øyne av ligastyret og arrangørene.

– Det ødelegger mye av opplegget, flight-skjemaet og flyten i serierunden, og dette er noe vi må bli vesentlig strengere med, sier Magnus Hedmark.

Norsk Seilsportsliga ønsker status og aksept i idrettsnorge som en seriøs serie for lag fra seilforeninger, og for å sammenligne dette med fotball, ville det nok ha blitt ramaskrik om en klubb unnlot å stille til kamp i Eliteserien eller 1. divisjon.