Mørland Pedersen med rutinert debutant i Star regatta

Når den nystartede Star Sailors League dras igang denne uken, består et av lagene av en britisk Finnjolleseiler og en norsk OL seiler i toppklassen.

Publisert

Star Sailors League Final sarter i Nassau denne uken med norske seilere i to båter, Eivind Melleby med et amerikansk mannskap og Petter Mørland Pedersen som seiler med den britiske Finnjolleseileren Ed Wright som debuterer i Star i denne regattaen.

Star Sailors League (SSL) arrangerer sin første regatta, 2013 SSL finalen i Nassau Yacht Club fra 1. til 8. desember. De beste Star seilerne fra 11 nasjoner deltar, blant dem Robert Scheidt (BRA), Xavier Rohart (FRA), Freddy Loof (SWE), Eivind Melleby (NOR), Michael Hestbaek (DEN), Flavio Marazzi (SUI), Johannes Polgar (GER), Robert Stanjek (GER), Mateusz Kusznierewicz (POL), George Szabo (USA), Ed Wright (GBR) med Petter Mørland Pedersen (NOR) og Diego Negri (ITA). Også Paul Cayard (USA) OL deltaker i 2004, deltar.

Melleby har femdeles en Star i Florida og han får med seg en amerikansk seiler. Både Melleby og Mørland Pedersen er nå tilbake i ordinære jobber etter OL satsingen, og begge er tilbake på ordnær kroppsvekt. Dermed er gutta for lette etter Star-målestokk, og det er hovedårsaken til at de to  nordmennene ikke seilar sammen ved denne anledningen.

Nytt format

Regattaen blir arrangert med et nytt format. De 18 båtene seiler først en ordinær serie i tre dager med maksimalt fire seilaser daglig. Deretter fortsetter de ti beste i tre finaleseilaser der de tre siste båter i de to første seilasene elimineres. De fire gjenværende møtes i en avgjørende finale der første båt i mål blir regattaens vinner.

Store premiesummer

En premiesum på USD 200,000 fordeles på samtlige deltakere. Årets skipper og beste mannskap vil også motta "Simpson Memorial Trophy", til minne om den bristiske starbåtseileren Andrew «Bart» Simpson som omkom da AC72 «Artemis» kullseilte i San Fransisco tidligere i år.

Ny Star Sailors League

Starklassen er ikke på noen måte slått ut etter at båten ble tatt av de olympiske programmet. Man har mange eksempler på at båtklasser har vært levedyktig også etter at de har vært satt ut av OL programmet. Drake, 5.5 meter, Soling og Flying Dutchman-klassene er gode eksempler på det.

Ligaen som ble etablert i januar i år gjenspeiler en drøm om å samle alle Star-seilere i en egen serie. Under navnet «Star Sailors League» vil klassen etablere en serie regattaer basert på samme modell som «ATP World Tour», skapt av tenniseliten i 1972. Mer enn 2.400 lag er allerede rangert i SSL Ranking. De beste av disse får delta i en serie regattaer med en «Grand Masters» finale ved slutten av hver sesong.

Kommer fra Finnjolle

Ed Wright som har en bronsemedalje fra Finnjolle VM er altså helt ny i Starklassen, men han regnes for å være en av seilsportens mest trente utøvere med et omfattende treningsprogram som gir ham maksimal bevegelse, styrke, kraft og utholdenhet. Mørland Pedersens skipper er meget entusiastisk over denne nye serien for Starbåter som samler alle de beste seilerne i klassen de siste årene.

Petter Mørland Pedersen mener regattaen er en perfekt måte å opprettholde trøkket i Starklassen på. Selv om båten er langsom og kjedelig tiltrekker den fremdeles verdens beste kjølbåtseilere, noe som viser hvor interessant og utfordrende den er å seile. Han tror det er mulig selv for en nykommer å hevde seg i regattaen. Ed er en brilliant seiler og dersom han kan fokusere på det som skjer ute på regattabanen, mener Mørland Pedersen at han skal kunne ta vare på båt og trim. Deres fordel kan nettopp være at de ser ting med friske øyne uten å være opphengt i etablerte løsninger.

Powered by Labrador CMS