SNØ: Ikke alle har båten under vinterpresenning og er klare for regattaseiling kommende helg.
SNØ: Ikke alle har båten under vinterpresenning og er klare for regattaseiling kommende helg.

Tid for vinter-regattaer

To store vinterseilaser står for døren kommende helg. Og en er allerede unnagjort.

Publisert Sist oppdatert

Like sikkert som vi går inn i et nytt år; like sikkert er det at det arrangeres nyttårsseilaser i Bergen og Stavanger. Denne tradisjonen har solid feste. I Stavanger arrangeres Nyttårsseilasen for 22. gang, og i Bergen er det Neglespretten nummer 37 som skal skytes i gang. Begge steder skjer dette lørdag 6. januar.

I Neglespretten, som arrangeres av Åsane Seilforening, er det to døgn før påmeldingsfristen løper ut påmeldt 22 båter fordelt på fire klasser; tre NOR Rating-klasser og en turklasse. Mange kjente navn fra området står på deltagerlisten.

I 2017 talte deltagerlisten 37 båter – så det vil ventelig komme et lite rush av påmeldinger de siste dagene. Dette rushet burde bli ytterligere stimulert av yr.no, som varsler om strålende sol, 0 grader og 5-6 m/sek vind!

Foran skjemaet i Stavanger

I Stavanger ligger man hakket bedre i rute når det gjelder antall deltagere, der det nå er 29 påmeldte båter til Nyttårsseilasen i regi av Stavanger Seilforening. Mer enn halvparten av dem – 15 båter – er Expresser som seiler i egen klasse. I tillegg er det en NOR Rating-klasse der man tradisjonen tro starter etter Gunder-metoden. Der vil de med lavest måltall starter først, og de største båtene sist. 

Den sist startende båten per i dag er Bjørn Erik Bjørnsens nye Aquatich 40; en båt han deltok med i internasjonale ORC-regattaer i fjor før han seilte båten hjem til Stavanger.

Med 29 påmeldte båter har man allerede passert fjorårets 27 båter! Påmeldingsfristen løper ut i dag – 3. januar – kl 16:00.

Også for Stavanger gir yr.no et vennlig varsel: skyfri himmel og 3–4 m/sek. 

En halv meter nysnø

I Bodø Seilforening har man allerede unnagjort sin vinterseilas-tradisjon. Regattaen Sjyvotten ble arrangert 30. desember, og selv 50 cm nysnø skremte ikke fem båter fra å stille opp. Ei heller skremte varselet om 16–17 m/sek vind med sluddbyger…

Fordi de var mye snø å måke av båtene, ble starten utsatt noe.

Nå slo ikke varselet helt til, og regattaen blir betegnet som en suksess på Bodø Seilforenings nettside. Været lettet og det meste som ble avlest på vindmåleren, var 10 m/sek. Sola så de imidlertid aldri; det gjør man ikke i Bodø på denne tiden av året, så hele seilasen foregikk i «den blå timen». 

Vinner blant de fem båtene ble Nils Eldby og mannskapet hans i Arcona 400-en «Nirvana».

SJYVOTTEN: Bodø Seilforenings tradisjonsrike regatta foregikk i den blå timen.
SJYVOTTEN: Bodø Seilforenings tradisjonsrike regatta foregikk i den blå timen.