Nyttårsseilaser

NYTTÅRSSEILAS: Det har ofte vært barske forhold i nyttårsseilasene, men i år tegner det til å bli flotte forhold.

Nå starter regattasesongen

Til helgen møtes de første regattafeltene til dyst i Stavanger og Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Tradisjonen tro innledes den norske regattasesongen med nyttårsseilaser i Stavanger og Bergen den første lørdagen i året – som i år er lørdag 7. januar. Neglespretten i regi av Åsane Seilforening arrangeres for 36. gang, mens det er 21. gang seilerne møtes på Vågen utenfor Stavanger by til Nyttårsseilas.

Så langt er det 14 påmeldte til Neglespretten og 17 påmeldte i Stavanger Seilforenings Nyttårsseilas. To av de 14 påmeldte til Neglespretten er brettseilere, resten konkurrerer i atskillig mer komfortable og tørre farkoster som er målt etter NOR Rating-systemet.

Regattaen i Bergen foregår på Byfjorden.

Fyldig Express-klasse

I Stavanger er det Express-seilerne som er i klart flertall. Hele 11 av de 17 påmeldte båtene er Expresser. Der er det foreløpig kun en påmeldt i shorthanded-klassen; Kjetil Greve er påmeldt med sin djunkriggete X-99.

En tradisjon i Stavanger er at seilasen arrangeres etter gundermetoden, hvilket vil si at de minste båtene starter først og de største sist – og med slike intervaller at båtene teoretisk etter sitt måltall skal komme likt i mål. Med andre ord er første båt i mål vinner av seilasen. Det seiles på to baner – en kort og en lang.

Det er også blitt en tradisjon i Stavanger at seilmakeren Christen With stiller opp med videokamera og kunnskap – noe han viser frem for deltagerne under premieutdelingen som foregår i De røde sjøhus.

Flotte forhold

Påmeldingen er fortsatt åpen for begge arrangementene, så det er all grunn til å tro at deltagerlistene vil legge på seg.

Yr varsler at lørdag 7. januar skal bli en grå dag med 5–6 varmegrader begge steder, og slår langtidsvarselet til, blir det heller ikke nedbør mens regattaene pågår. Vinden vil være 4–6 m/sek begge steder. Man snakker med andre ord om perfekte seilforhold.