Speed Challenge of the Champions

Nesten verdensrekord i hastighetsseiling på brett

Franskmannen Antoine Albeau manglet i helgen kun 0,39 knop på å sette verdensrekord i hastighetsseiling.

Publisert Sist oppdatert

De siste fire ukene har det pågått rekordforsøk i hastighetsseiling på seilbrett i Lüderitz i Namibia, verdens kanskje mest optmale sted for slike fartsrekorder. Der er det en smal kanal de seiler på hvor det blåser skjorta og hvor det er minimalt med bølger.

Så nær, så nær – mange ganger

Hele 54 ganger forsøkte Antoine Albeau, som selv innehar gjeldende fartsrekord på 52,05 knop, å slå rekorden, men den høyeste hastigheten han endte på i gjennomsnitt over 500 meter, var 51,66 knop.

I løpet av forsøket ble han 10 ganger notert for en hastighet over 50 knop og seks ganger over 51 knop. Men 52 knop nådde han aldri – denne gangen.

Han ble også slått denne gangen av en annen seiler, Patrik Diethelm fra Italia, noterte seg for 51,77 knop – og satte med det ny italiensk fartsrekord. Den gamle lød på 51,18 knop.

Avhenger av vinden

Det kan se ut som om det å sette fartsrekord på brett fullt og helt er avhengig av vindstyrken og at seilerne mestrer den vindstyrken som skal til for å sette rekord. Da Antoine Albeau forsøkte seg, blåste det i gjennomsnitt 30–35 knop med vindkast opp mot 55 knop. På søndag blåste det «kun» 30 knop – og da anså man det for sjanseløst å forsøke seg.

Sveitsiske Karin Jaggi slo sin egen sveitsiske rekord, og med 44.92 knop, var hun bare 0,91 knop fra verdensrekorden for jenter.

Fortsetter denne uken

Rekordforsøkene fortsetter denne uken, og i dag melder arrangørene om at det er varslet gunstige rekordforhold.

At det ikke er helt greit å mislykkes i denne smale kanalen og i over 50 knops fart viser denne vesle videosnutten.