5. PLASS: Det svenske laget kapret en 5. plass, men vant en seilas i dag. (Foto: Martine Hoff Jensen)
5. PLASS: Det svenske laget kapret en 5. plass, men vant en seilas i dag. (Foto: Martine Hoff Jensen)

New Zealand til topps i Göteborg

Etter stabil seiling kapret «Team Emirates New Zealand» seieren i America’s Cup World Series i Sverige.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Newzealenderne feiret seieren i Gøteborg (Foto: Martine Hoff Jensen)

På helgens siste dag, den såkalte Super Sunday, var alt åpent. Med doble poeng i siste seilas var det mye å kjempe om. Til tross for mindre vind enn i går, ble det en veldig spennende søndag.

 

Alle gode ting er tre?

I tredje seilas, altså søndagens første, satt alt for det svenske laget. Fra starten gikk til laget passerte mållinjen, var «Artemis» overlegne. De gikk i mål tre og et halvt minutt foran siste lag, til stor jubel fra hjemmepublikumet. Det var andreplassen de resterende fem lagene hadde å kjempe om. Lørdagens suverene amerikanere kjempet lenge nest sist, sammen med Japan.

 

England og «Land Rover BAR» lå lenge an til å klare andreplassen, men ble slått av et jevnt godt «Team Emirates New Zealand».

 

USA kjempet seg opp en fjerdeplass og kom i mål rett foran «SoftBank Japan», mens franskmennene måtte ta til takke med en sisteplass i søndagens første race.

 

Alt kan skje

Det er ofte startene som avgjør hvem som vinner racet, men i race nummer to lå alle på linje i det startskuddet gikk. England forsøkte seg på en dristig vri, og kom i full fart bakfra, men passerte startlinjen likt som de andre. Det var et tett felt som satte kurs mot første merke.

 

Dessverre for hjemmefavorittene i «Artemis», var det de som falt først av. Amerikanerne derimot, presset seg opp og la seg i tet. Litt overraskende var det Japan som kom ut av første runding som lag nummer to, etterfulgt av New Zealand, Frankrike og England.

 

Men kiwiene ville det annerledes. De seilte helt ut i kanten av banen og kom inn til runding på layline. Japan slo foran amerikanerne i «Oracle» og de havnet i fisevinden, mens Team Emirates seilte seg opp i tet.

 

Mange feil

Team New Zealand økte ledelsen frem mot målgang og Japan holdt stadig amerikanerne, som gjorde mange upressede feil i dag, bak seg. Feilene koster dem til slutt tredjeplassen og Frankrike gjør sin beste seilas hittil med en tredjeplass.

«Artemis» klarte å seile seg opp på en femteplass underveis i seilasen, men endte tilslutt sist, slått av engelskmennene.

Rekkefølgen ble til slutt: Team Emirates New Zealand, SoftBank Team Japan, Groupama Team France, Oracle Team USA, Land Rover BAR og Artemis Racing.

 

Tar det igjen på Bermuda

– Vi er veldig fornøyde med å ha gjennomført to solide race i dag, og at vi klarte å prestere under press i den siste, er ekstra tilfredsstillende, sa rormann Peter Burling fornøyd til pressen.

Mindre fornøyd var amerikanerne.

– Vi er skuffet. Vi hadde store problemer med farten og teknikken vår i dag da det var lite vind. Vi var gode da det blåste og vi seilte på foiler, så vi har en jobb å gjøre foran oss, sa kaptein Jimmy Spithill.

 

– Alt klaffet i første race, både til glede for fansen, teamet vårt og oss om bord i båten, sa Artemis-kaptein Nathan Outterige før premieutdelingen.

– Selvfølgelig hadde det vært fint om vi hadde fulgt det opp med et solid andre race, men det får vi ta det igjen på Bermuda.

 

Sammenlagt vant Team Emirates New Zealand, amerikanerne sikret andreplassen, Land Rover BAR kom på tredje, foran Soft Bank Team Japan, Artemis Racing og Groupama Team France.