NM I ORCi

GULL: Seilergjengen om bord i «Fri av Fjærholmen» (NOR 10185) vant NM-gull i ORCi.
GULL: Seilergjengen om bord i «Fri av Fjærholmen» (NOR 10185) vant NM-gull i ORCi.

Gammel seilergjeng gikk til topps

– Det er mye seilererfaring om bord og vi gjorde få feil. Det ble utslagsgivende, sier skipper Per Butler Wang om NM-seieren i ORCi.

Publisert Sist oppdatert

De hadde håpet på en god plassering, men ikke ventet å vinne NM i ORCi i Son. Det hadde heller ikke SEILmagasinet, som ikke ramset opp laget om bord i Dehler 36 JV-en «Fri av Fjærholmen» som en av NM-favorittene.

– Det gikk veldig bra. Vi gjorde ingen feil i setting eller nedtak av spinnakeren og vi var trygge på alle manøvrene, slik at vi ikke tapte viktige sekunder på slike ting. Vi var også flinke til å finne fri vind  i startene og på banen, noe som er viktig i et slikt mesterskap når du er nest minste båt i feltet, sier Per Butler Wang.

Fri vind for «Fri av Fjærholmen»

For det er unektelig slik at det svært ofte under baneseilaser i ORCi-klassen er de store og raske båtene som har en fordel – ikke minst i startene. Da blir de mindre båtene lett overseilt og blir liggende i fisen fra store seilflater.

– Vi var veldig påpasselige med å starte fritt og vi startet ofte ved båten, slik at vi kunne slå over til babords halser og ut i fri vind etter start – om vi skulle ligge klemt til, sier Butler Wang.

Han forteller også at de hadde god fart i båten, noe som ofte førte til at de på 2. og 3. bidevindslegg ble liggende i et ganske fritt område; litt bak de største båtene og foran gruppen av de minste.

– Det gjorde at vi tjente gode sekunder på å kunne seile kryssene i fri vind.

Rettferdige forhold

Første dag av mesterskapet var det ganske beskjeden vind, mens det på dag to blåste fra 9 til 13 knop.

– Soon Seilforening la flotte baner og det ble veldig rettferdige og fine forhold. Jeg tror ingen hadde spesielle fordeler eller ulemper med hensyn til forholdene, og ser en på resultatlisten tyder i alle fall ikke den på at de mindre båtene hadde noen fordel. Så vi er veldig godt fornøyde med og stolte over at vi vant, sier Per Butler Wang.

Gammel seilergeng

Om bord i «Fri av Fjærholmen», som er en 15 år gammel Dehler 36 konstruert av Judel/Vrolijk, seller det Per Butler Wang karakteriserer som «en god, gammel seilergjeng». Et par av seilerne er i 60-årene og mange er pluss/minus 50 år.

– Vi har seilt sammen de fem, seks siste årene og vi seiler onsdagsregattaene i Tønsberg Seilforening. Vi har vært med i NM tre år tidligere uten å nå opp til medaljeplass. Ellers er der Færder’n og Hollænderseilasen som gjelder, pluss Tønsberg Big Boat Race, som vi vant i år.

Med seg om bord hadde skipperen Harald Walle, Kjell Rune Magdahl, Henning Traalum, Jan Erik Johansen, Marny Melkild, Jørn Osnes og Georg Ellila. Alle er meedlem av og seiler for Tønsberg Seilforening.

Første gang på pallen

Sølvmedaljene gikk til hjemmelaget «Magic» fra Soon. Det er en båt av typen King 40 med Aasmund Drolsum som skipper. Bronselaget ble «Son of Hurricanes» fra Bundefjorden med Jon Sverre Høiden som skipper. Ingen av de tre lagene har tidligere stått på pallen i et ORCi-NM før.

Bak de tre lagene på pallen, fulgte alle de fire Landmark 43-ene på rekke og rad.

Komplett resultatliste og mer detaljert resultatliste. Se også mannskapslistene til de ulike båtene.