MÅ KJEMPE: Uffe Tomasgaard tror han må kjempe hardt for å kunne ta sin fjerde NM-tittel på rad i Laser Radial.

– Jeg er nok for tung til å vinne

Da Uffe Tomasgaard vant NM-gull i Laser Radial i 2019, veide han 68 kilo. Nå er matchvekten hans 10 kilo mer. – Med løyvær i Oslofjorden blir jeg nok for tung denne gangen, sier han.

Publisert Sist oppdatert

70 kilo kroppsmasse er idealvekten for en Laser Radial-seiler. Da Uffe Tomasgaard fra Drøbaksund i fjor vant sin tredje NM-tittel på rad, var vekten hans nær den ideelle. Nå er han åtte kilo for tung.

– Ja, det blir nok mer utfordrende denne gangen. NM arrangert av KNS i Indre Oslofjord betyr at sjansen for lite vind er stor, og da kan det bli vanskelig å vinne igjen, sier Uffe Tomasgaard.

UTFORDRER: Line Flem Høst er den konkurrenten Uffe Tomasgaard frykter aller mest.

Et annet element han tar med i kalkulasjonene sine, er at Line Flem Høst, Norges fremste OL-håp i Laser Radial for damer, også står på deltagerlisten. Hun var ikke med i NM i fjor.

Line er jo blitt mye bedre i de siste årene og er blitt en veldig god seiler. Hun blir det nok veldig vanskelig å slå. Hun er nok den aller hardeste konkurrenten min, sier Uffe.

Han trekker også frem Caroline Rosmo fra Bundefjorden som en hard nøtt å knekke.

– Caroline er en veldig god seiler i løyvær. Det har jeg erfart i mange lettvindsregattaer i Laser Radial.

Kanskje blir det nok vind…

To jenter mot en gutt – det ser med andre ord ut til å kunne bli kampbildet i det åpne norgesmesterskapet i Laser Radial som går i regi av KNS fredag, lørdag og søndag.

Det skal seiles på Lysakerfjorden og 33 seilere stiller til start i Radial-klassen. Det er varslet varierende vindforhold. Når mesterskapet starter fredag kl 16, kan seilerne bli velsignet med en laber solgangsbris på 7–8 m/sek. Solgangsbris kan det også bli utpå dagen lørdag, men når første start er planlagt ved 11-tiden, vil det nok være løyt. Søndag vil det kunne bli 4–5 m/sek nordøstlig vind fra morgenen av, så helt løye Oslofjord-forhold gjennom hele helgen ser det ikke ut til å bli.

UTFORDRER: Blir det løyvær, tror Uffe Tomasgaard at Caroline Rosmo kan bli en hard nøtt å knekke.

Så kanskje har Uffe Tomasgaard med sine ekstra kilo en sjanse likevel?

Har trent sammen med storebror

Uffe Tomasgaards deltagelse i NM i Laser Radial er for en ren gjesteopptreden å regne. Han seiler til daglig i Laser Standard, og i hele våres og i sommer har han trent sammen med storebror og OL-klare Hermann.

– Jeg skal ikke akkurat si at jeg nærmer meg ham, men jeg merker at hver uke jeg kan trene sammen med ham, er veldig verdifull. Jeg lærer veldig mye hver gang.

Nylig gjennomførte han og Hermann en 12 dager lang treningsleir i Moss sammen med det norske ungdomslaget i Laser Standard. Med på leiren var også Hermann Tomasgaards finske treningspartner, Kaarle Tapper, og en nederlandsk toppseiler, samt hele det finske ungdomslaget i Standard. Leiren ble ledet av den norske landslagstreneren Anton Garotte.

– Det var en veldig bra samling, sier Uffe.

Foruten de 33 Radial-seilene, blir det også mange andre seil å se ute på Lysakerfjorden kommende helg. Parallelt med NM i Laser Radial går også NM i Laser 4.7 og NM i brettklassen Bic. KNS arrangerer dessuten norgescup for 29er, 49er og 49er FX lørdag og søndag.

Les mer om NM i Laser Radial og Laser 4.7 – om favoritter, utfordrere og tidligere vinnere.