NM MELGES 24

JUBEL IGJEN: Vil laget til Peder Jahre kunne juble for NM-gull i Melges 24 for fjerde gang på rad?
JUBEL IGJEN: Vil laget til Peder Jahre kunne juble for NM-gull i Melges 24 for fjerde gang på rad?

Fjerde tittel på rad?

Klarer Øyvind Peder Jahre og mannskapet hans å hanke inn sin 4. NM-tittel på rad?

Publisert Sist oppdatert

Skal man snakke om en NM-konge i Melges-24-klassen, må det bli Øyvind Peder Jahre fra Tønsberg og laget hans. Ialt har de erobret seks NM-titler i klassen – de tre siste er kommet på rad i løpet av de tre siste årene. Spørsmålet er om de klarer å ta sitt fjerde på rad?

Nedgang i antall båter

Mesterskapet begynner fredag 8. september på Hankø. 21 båter stiller til start. Fire av dem er svenske og en er tysk. Det betyr at det kun er 16 norske båter på startlinjen. Det er en betydelig nedgang i fra glansårene 2011, 2012 og 2013 da det deltok henholdsvis 36, 35 og 37 båter på den samme banen som i år.

En av årsakene er trolig at klassen i større grad enn før er spredd over det ganske land; flere seilforeninger har anskaffet Melges 24 som treningsbåter til seilsportsligaen. De to arrangementene kolliderer for øvrig. Flere av de toneangivende seilerne i seilsportsligaen har valgt å seile Melges 24-NM denne helgen.

Den største utfordreren kom

En av dem er Kristoffer Spone, som kanskje er Øyvind Peder Jahres fremste utfordrer til NM-tittelen. Kristoffer Spone har fra før to NM-gull i klassen, men hans siste var helt tilbake til 2003. At statistikken viser at han har hele seks NM-sølv (og to bronse), forteller nok også sitt om et intenst ønske hos ham om å innta Melges 24-tronen igjen.

Jahre har på sin side en sølvmedalje og to bronsemedaljer i tillegg til de seks gullene – noe som jo forteller sin historie om hvem som de facto sitter på Melges 24-tronen for øyeblikket.

Melges 24-klassen hadde sitt første NM i 1998. Det skjedde i Asker der 26 båter deltok. To av de tre medaljevinnende skipperne den gangen deltar også år, i tillegg til en lang rekke mannskapsnavn som også var med den gangen. Kristian Nergaard vant i 1998. Kristoffer Spone tok sølv.

Går for «the double»?

Kristian Nergaard og laget hans vant nylig NM i Express, og på Hankø går nok han for å ta «the double». Ved siden av seieren i 1998 ble han også mester i 2000. Siden det har han måttet nøye seg med tre sølvmedaljer og en bronse i klassen. Så også Kristian Nergaard har trolig et latent sug etter å utfordre Øyvind Peder Jahre.

En tredje utfordrer til mesteren – og en som også har vært med siden Melges 24-klassen ble innført i Norge på midten av 1990-tallet – er Herman Horn Johannessen. Han ble senest mester i 2013. Han vant gull også i 2009, og har ved siden av det tre sølvmedaljer og fire bronsemedaljer.

En fjerde skipper som kan blande seg inn i medaljekampen, er Peder Neergaard. Han har aldri vunnet tidligere, men har to sølv og to bronse fra før.

Sterkt, ungt lag

En sterk utfordrer som ikke har noen medaljestatistikk å vise til, er det unge MÅS-laget. Andreas Sola Fischer, Jon Aksel Mortensen, Aksel Smestad Jacobsen, Magnus Andersen og Maxime Schjøtt Brackman ble nummer 11 og 3. beste norske lag i Melges 24-VM i år. Best var Øyvind Peder Jahre på 8. plass, mens Eivind Melleby, som denne helgen seiler i seilsportsligaen, ble nummer 10. Kristoffer Spone og laget hans ble nr. 13 i VM.

Ytterligere et lag vil kunne komme til å blande seg inn i kampen om NM-medaljer, og det er laget til Jens Wathne. De ble nummer 17 i VM.

VM-plasseringene til de norske seilerne forteller sitt tydelige språk om at norsk Melges 24-seiling ligger på et høyt nivå. Fem lag blant de 20 beste i et felt som talte 59 båter er ikke dagligdags. Kun USA kunne vise til noe tilsvarende.

Det ligger med andre ord an til spennende seilaser på et høyt nivå i Melges 24-NM på Hankø.