NM I SANDEFJORD: Optimist-seilerne møtes til NM i Sandefjord, og der kan man følge seilerne ved hjelp av tracking.

Nå innledes den travle NM-tiden

NM i Optimist i Sandefjord, NM i Grimstadjolle i Grimstad og Oselvar-NM i Austevoll innleder en hektisk måned der mange medaljer skal deles ut.

Publisert Sist oppdatert

August er den store NM-måneden. Norges Seilforbund forsøkte en gang i tiden å innføre krav om at alle NM skulle være gjennomført innen utgangen av juni, men det slo aldri an – og var heller ikke gjennomførbart i praksis. NSFs tanke var at NM-ene skulle fungere som uttagning til de internasjonale mesterskapene senere i sesongen.

På lokalt plan og for alle de nasjonale klassene har imidlertid august alltid vært NM-måneden. Slik er det også i år.

118 Optimist-seilere i Sandefjord

Kommende helg, som innledes fredag 11. august, er det duket for NM i Optimist og Grimstadjolle. Sandefjord Seilforening ønsker Optimist-seilerne velkommen, og dit kommer det 118 unge seilere under 16 år, ifølge deltagerlisten på regattaens nettside.

De fordeler seg 50/50 i de offisielle NM-klassene og såkalte «coming stars». NM-klassene er for seilerne som er fra 13 år og eldre, mens i «coming stars» konkurrerer seilerne som er yngre.

«Coming stars» var en klasse og et begrep som ble innført da Moss Seilforening arrangerte stor-NM i 2012, og siden den gangen har antall kommende stjerner økt jevnt og trutt – og i Sandefjord er de 58 seilere – to flere enn i NM-klassene.

I NM-klassene deltar det 34 gutter og 24 jenter. Tilsvarende deltager-antall under NM i Bergen i 2016 var henholdsvis 29 og 28.

Sandefjord Seilforening satser stort på mesterskapet og vil tracke NM-deltagerne alle dagene gjennom systemet til TracTrac, som også benyttes i flere av Optimist-klassens internasjonale mesterskap.

Grimstad – uten unntak

I Grimstad er det snakk om tradisjon i høy potens. Helt siden det ble gjennomført en omfattende oppussing av mange av de tradisjonelle Grimstadjollene på begynnelsen av 1990-tallet, er NM blitt arrangert i byen som har gitt båten sitt navn. Båten ble til under 2. verdenskrig,og det er i år 74 år siden Sam O. Berge presenterte tegningene av båten.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

NM I GRIMSTAD: Tradisjonen tr går NM i Grimstadjolle i Grimstad.

I 1993 var det mange nok oppgraderte Grimstadjoller til at de kunne ha sitt første NM. Da startet det 29 båter, som fortsatt er det høyeste antallet klassen har hatt i NM. Til årets NM er det påmeldt 20 båter.

Antall båter som melder seg på er ofte et spenningsmoment for mange arrangører.

– Det har vært 12-13 Grimstadjoller i aktivitet på Grimstad Seilforenings tirsdagsregattaer i det siste, noe som lover godt for deltagelsen. Og med over 30 Grimstadjoller i nærområdet har det pleid å gå greit når velvillige eiere låner ut sine joller til ivrige seilere som ikke har egen båt, sier Mads Sætren i Grimstad Seilforening.

Per i dag er de altså 20, men reglene krever at det ikke bare er 20 påmeldte, men 20 som starter for at antallet skal bli godkjent.

Mesterskapet for Grimstadjollene finner sted på Groosefjorden. Tittelforsvarer er Bjarne Kristensen fra arrangørforeningen, som denne gangen har med seg Per Morten Nordmann som makker i stedet for Mari Aasdal Thorsen, som han tok gull sammen med i 2016 og i 2013.

15 båter i Oselvar-NM

Om det snakk om lange tradisjoner i Grimstad, så kommer det til kort når det er snakk om NM i Oselvar, som er en tradisjonsbåt som har aner bortimot tusen år tilbake i tid. I offisiell NM-sammenheng hadde klassen sitt første NM i 1978.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

OSELVAR-NM: NM går i Oselvar med 8 kvm spriseil.

I år er det Austevoll Seilforening som er vertsskap for Oselvar-seilerne, som skal konkurrere i 8 kvm spriseil-klassen. Det fins flere typer med ulike rigger. Austevoll er NM-arrangør for 8. gang. Mesterskapet går i en slags turnus mellom foreningene som har et aktivt Oselvar-miljø.

I 2016 var Båtlaget Njord/Tysnes arrangør, og da var det Nils Ove-Nipen, Harald Nipen og Tord Hjellestad som gikk til topps, og som dermed klarte å bryte Andreas Martin Iversens fire år lange seiersrekke. Nipen & Co stiller for å forsvare gullet, mens Iversen ikke er blant de 15 skipperne som per i dag står på deltagerlisten.

Selv om klassen ikke skulle nå det magiske 20-tallet hva antall startende båter angår, vil vinnerne bli norgesmestre. NM-reglene sier at minst to av de tre siste NM-ene skal ha hatt 20 startende båter, og med 23 båter i 2016, 20 i 2015 og 17 i 2014, så holder det.