NM I BB11

VANT NM: Jørn Pettersen og sønnen Eivind var nok en gang best i BB 11-NM.
VANT NM: Jørn Pettersen og sønnen Eivind var nok en gang best i BB 11-NM.

Vant NM for 8. gang

Jørn og Eivind Bergerud Pettersen fra Brevik vant sin 8. NM-tittel i BB11.

Publisert Sist oppdatert

I 10 år har Jørn Pettersen og sønnen Eivind vært de ledende NM-seilerne i BB11. I 2007 vant de sin første tittel i klassen. Deretter vant de fem til på rappen, før BB11-seilerne begynte å gi dem skikkelig motstand igjen. I 2014 ble det bronse, gull i 2014, mens det ble sølv i 2016.

Revasjesugne innledet de da også årets NM, som foregikk i regi av Horten Seilforening og Seilforeningen «Julaften af Indre Havn», med fire førsteplasser. Og med det ledet de selvfølgelig suverent etter første dag. Dagen etter gikk det tyngre, for da var det Pål Persen fra Asker og Runar Borge som fikk det til å stemme med to seire, mens Jørn og Eivind Pettersen fikk 3. og 9. plass i de to første seilasene

– Vi trimmet om båten ganske betydelig, og det hjalp mye på båtfarten, sier Pål Persen til SEILmagasinet.

Pål Persen og Are Haslund skriver i et notat fra mesterskapet om den siste og avgjørende seilasen:

Den avgjørende seilasen

«Så, siste seilas…, og som de så ofte sa i TV- reportasjene fra seiling i OL i RIO: «It all comes down to this final medal race».

Etter start dreide vinden skikkelig, og toppmerket lå så feil at regattaansvarlig valgte å stoppe denne. En korrekt avgjørelse fra startbåten, selv om de som vant den starten nok kunne tenkt seg å fortsette…. Etter en kjapp justering ble siste seilas gjennomført. Det utviklet seg til en match race mellom Pettersen og Persen/Borge med vekslende ledelse dem imellom, mens de andre båtene seilte smartere på en mer favorisert del av banen.

Bjørn Nilsen og Hanne L. Sondresen fra Brevik tok seieren i den siste seilasen, Pettersen ble nr. 2, Sigurd Lunøe Pihl og Sivert Møklegård Pihl  fra Arendal ble nr. 3 og Persen/Borge ble nr. 4.»

[Artikkelen fortsetter under bildet]

SØLV: Pål Persen og Runar Borge vant sølv.
SØLV: Pål Persen og Runar Borge vant sølv.

Åttende gull

Og med det holdt for Pettersen-duoen. De kunne klatre til topps og motta sine åttende NM-medaljer av edleste valør. Persen/Borge ble nummer to, mens tredjeplassen gikk til Bjørn Nilsen og Hanne L. Sondresen.

Banene i Horten var lagt i det indre havnebassenget.

– Det kan være lunefullt med store vindkantringer, men bassenget er velsignet fri for store bølger og båttrafikk, skriver Pål Persen og Haslund i et notat fra mesterskapet.

Laveste antall deltagere

Det stilte 17 båter til start, noe som er det laveste antallet i NM siden klassen fikk en ny giv i 1998. I Arendal i 2016 deltok det 29 båter, og på det meste har NM-feltet talt 44 båter. Det skjedde i Brevik i 2006. Går man enda lengre tilbake i tid, samlet klassen langt over 100 båter under landsregattaene på 1960-tallet.

Neste års NM blir i Arendal, der har de 30 aktive BB11-er, så klassen har ingen problemer med å opprettholde NM-statusen.

17 BÅTER: 17 båter deltok i BB 11-NM.
17 BÅTER: 17 båter deltok i BB 11-NM.