Norge dominerte Bohusracet

Anne og Arild Heldal ble overallvinner av Bohusracet, mens Per Ottar Skåret og Kjetil Bakke var første båt i mål.

Publisert

Bohusracet har blitt arrangert i over ti år, men i løpet av de tre siste årene har antall deltagere eksplodert, og er i dag sannsynligvis europas største shorthand regatta. 164 båter var påmeldt. Også mange nordmenn har funnet interesse for denne regattaen som kan beskrives som Tjörn Rundt i 36 timer, med kun to mann om bord.

Flere ganger på podiet

Arild og Anne Heldal fra Røyken var som Petter Northug og Marit Bjørge under VM på ski. Paret måtte flere ganger frem for å hente premier. De vant sin klasse. Ble beste Hanson 31. Var beste «Mixed Crew», eller dame og mann, og tok med seg den store pokalen for over-all prisen. Det svenske SRS-systemet hindret Potti og Kjetil Bakke å komme opp på podiet, tross imponerende innsats. Arrangøren hadde heller ikke satt opp noen premie for første båt i mål.

Lars Petter Karlsen og Vidar Moe i Elan 410 fikk også æeren av å komme opp på podiet. Båten ble nummer to i den største klassen, men ble bare 22 sammenlagt. Det var ingen fordel å starte sist i år.

Godt planlagt

Arild og Anne vant sin klasse i fjor med sin Hanson 31. En lettbygget svensk turseiler med tydeligvis et enormt potensial. Paret gjorde leksa si før start, og hadde funnet frem en snarvei syd mot Koster etter å ha rundet Tresteinene utenfor Hvaler.

– Vi har gått opp løypa med motor for å se om farvannet var seilbart, og ruten la vi inn på GPSen, fortalte Heldal til Seilas rette etter mål.

Han ledet fra start, og var nesten alene i tet. I Fjällbacka rundet han et time før neste båt.

Rett før Trestenene ble jeg tatt igjen av Per Ottar Skaaret, som også startet fire timer etter, og var i mål som andre en-skrogsbåt.

Ekteparet mener at mentale forberedelser også er viktig. Anne og Arild har fulgt med på værprognosene, sjekket strømkart, og har banevalget godt forberedt. Ekteparet er forberet på å ikke sove under hele regattaen, men å holde konsentrasjonen på topp selv etter 30 timer uten søvn.

Gutter og jenter

Samkjørt mannskap er viktig for suksess i shorthandseiling. Å seile som et ektepar ser faktisk ut som å være en fordel. I hvert fall om man analyserer resultatlisten. Tre av fire vinnere seilte var det en gutt og en jente om bord. Ekteparet har startet i Watski TwoStar fire ganger og har fått en andre og femte plass i regattaen.

Stiller igjen til neste år

Dette er andre gangen Arild og Anne har seilt Bohusracet, og de er alt meldt til neste år. Da før de start nummer en.

– Vi liker de taktiske ufordringene og variasjonene, sier ekteparet. Bohusracet byr på alt. Innshore, hav, taktikk og navigering. Ekteparet liker å seile regatta i Sverige, og stilte heller opp i Bohusracet enn i Watski TwoStar i år.

Rask 31 foter

Dere burde brukt min 8 år gamle båt som referanse når dere testet nye 31-fotere i fjor, sier Heldal. Han mener at båtene ikke trenger å være brede for å plane. Han har selv hatt 19,6 knop på loggen på flatt vann, og hadde over 13 knop på det meste i årets regatta.

– De nye båtene er for tunge. Min veier 3,2 tonn, og er fult turutrustet. Båten har Orust finish under dekk, men mahogenyen er kun et tyn lag på en kompositt konstruksjon, forteller vinneren.

Hanson 31 er fremdeles i produksjon, og en av båtene som deltok i regattaen er kliss ny, forteller Heldal.

Du finner resultatlisten her.

Starten av Bohusracet tatt fra regattakontoret i Uddervalla.

Powered by Labrador CMS