32 båter i shorthanded-NM

FORSVARERE: Magne Klann og Karl-Einar Jensen stiller til start i Bergen for å forsvare NM-tittelen i shorthanded-seiling.
FORSVARERE: Magne Klann og Karl-Einar Jensen stiller til start i Bergen for å forsvare NM-tittelen i shorthanded-seiling.

Broget forsamling på baneseilas

Med 32 båter blir det kun én klasse i shorthanded-NM. Det blir en broget forsamling.

Publisert Sist oppdatert

Det heter i reglene for shorthanded-NM at feltet kan bli delt inn i to klasser dersom det er 40 båter eller flere. Slik vil det ikke bli når NM går denne helgen i regi av Bergens Seilforening. 32 båter er listet opp på deltagerlisten, hvilket betyr at det vil kun blo én NM-klasse.

Og den blir mangfoldig. Den minste båten er det tittelforsvarerne selv som seiler. Magne Klann fra Son og Karl-Einar Jensen fra Moss stiller i den samme Expressen de vant NM med i 2016. De største båtene er på 47 fot; en First 47.7.

Og i mellom ytterpunkter er det en rekke varianter av båter, men det er en hovedtyngde av relativt store båter.

Flest baneseilaser

Mesterskapet skal i all hovedsak avgjøres i form av baneseiling på pølsebaner. I seilingsbestemmelsene står det at man vil prøve å gjennomføre en distanseseilas, men hovedkriteriet for å kunne få et godkjent NM er at det blir gjennomført minst fire seilaser.

Deltagerne kan komme til å få en frisk start, for ifølge yr.no skal det blåse rundt 8 m/sek når seilerne legger utpå lørdag morgen. Såpass med vind på en baneseilas i store båter med kun to personer om bord er definitivt utfordrende, og den kanskje aller mest utfordrende oppgaven får Morten Offerdal og Ole Jørgen Michelsen fra Askøy i Express 40-en «Robber Duck (ex«Solo»), som i såpass med vind trolig må flytte vannballast fra slag til slag for å få konkurransedyktig stabilitet i båten.

Utfordrende blir det også for to personer å håndtere båter som Swan 45 OD, Grand Soleil 45, First 44.7, Landmark 43, ILC 40 – foruten den aller største på 47 fot – på relativt korte baneseilaser. Vinden skal imidlertid løye utover dagen og ned til 3–4 m/sek, mens søndagen ser ut til å by på omtrent det samme; 5 m/sek.

Stor spredning

Med så stort sprang i båtmateriellet i én klasse blir shorthanded-NM en interessant seanse, og spenningen vil trolig bli stor blant deltagerne for å se hva den respitt-utregnete resultatlisten etter hver seilas vil vise. Det blir definitivt ikke nødvendigvis første båt i mål som vinner.

Baneseilaser favoriserer håndteringsmessig de mindre båtene, men de kan på den annen side «få det vondt» i vindskyggen av de store båtene.

Det kan bli interessant å se hva slags effekter som blir utslagsgivende.