DELTAR I NM: Henrik Terjesen og Joachim Amland er et av de 23 lagene som stiller til start i helgens shorthanded-NM.
DELTAR I NM: Henrik Terjesen og Joachim Amland er et av de 23 lagene som stiller til start i helgens shorthanded-NM.

NM og ranking-innspurt i Son

Kommende helg settes det punktum for shorthanded-sesongen. Da vil det også bli kåret norgesmestre.

Publisert Sist oppdatert

23 lag møtes denne helgen til NM i shorthanded-seiling. Det så lenge tynt an med tanke på deltagelsen i mesterskapet, men den siste uken har det strømmet inn med påmeldinger. Deltagerlisten inneholder flere interessante lag, som ikke alle til daglig er å se i shorthanded-regattaene.

Mange kan vinne

Å peke ut favoritter er slett ikke enkelt, men her er noen poenger:

• Formatet til shorthanded-NM byr på en vesentlig del baneseilas, noe shorthanded-seilerne ikke er så vante med. Dette formatet favoriserer de som er sikre og gode på båthåndtering og manøvre.

• Begge de tidligere NM-ene er blitt vunnet av seilere i Express. Årets NM har to Expresser i feltet, noe som historisk tilsier at Esben Keim/Trygve Leergaard fra Oslo og Erik Holter/Didrik Godager fra Færder og Tønsberg kan blande seg inn i medaljekampen.

• Fem av de 10 høyest rankete shorthanded-seilerne stiller til start, og blant dem er utvilsomt Elling og Øyvind Rishoff fra Asker de største favorittene. Sterke utfordrer er også Sigmund Andre Hertzberg og Tim Sandberg fra Bærum/Tønsberg, som følger etter far og sønn Rishoff på rankinglisten. Jon Moholt fra Tønsberg, som seiler sammen med broren Emil, er den femte og siste blant de 10 beste på rankingen som er med i NM.

• To kvinner er med i NM. Christine Walder fra Bærum, som nå ligger øverst blant kvinnene på rankingen, seiler sammen med faren Harald Walder i deres nye JPK 1080. Rikke Viksjø fra Bærum er den andre. Hun seiler sammen med Kai Viksjø i deres Xp 33. Hun er nr. 4 blant kvinnene på rankingen.

• De tradisjonelle shorthanded-seilerne bør se opp for Aasmund Drolsum (Soon) og Sverre Tangerud (Tønsberg) som seiler King 40, Ulrik Sandvig (Bærum) og Jørgen Fremstad (Bundefjorden) i First 31.7 og Henrik Julius Nilsen (Bergen) og John Hatch (Fredrikstad) i Elan S4.

• Største båt med høyeste måltall i NM – og som derved bør være først i mål – er Landmark 43-en til Claus Landmark fra Soon, som seiler sammen med sønnen Lars.

Siste rankingseilas i 2017

NM i shorthanded er årets siste rankingseilas, og med måltall 1,00 og mange høyt rankete seilere på deltagerlisten, kan det bli betydelige endringer på den siste og avsluttende rankinglisten. Det skjedde også en del endringer i forbindelse med North Sails Nesodden Høstcup, som gikk forrige helg.

Med 2. plass på Nesodden seilte Yngve Lønmo fra Hurum seg for første gang inn blant de 10 beste på en 8. plass, og han skjøv derved Christian Stensholt fra Frognerkilen ut av topp 10-listen. Jon Moholth fra Tønsberg, som kom inn på 10. plass ved forrige oppdatering, styrket posisjonen sin med ett hakk og er nå før NM nummer 9 på rankingen. Han ble nummer 7 i North Sails Nesodden Høstcup.

Torgeir Sten Askvig fra Asker, som vant på Nesodden, gjorde et alvorlig bygs opp fra 30. til 11. plass, og med tanke på at han står på NM-deltagerlisten, banker han nå alvorlig på topp 10-døren. Kun 0,27 poeng skiller ham fra 10. plassen!

Se komplett rankingliste

Andre seilere som har dukket opp blant de 25 beste etter Nesodden-regattaen, er:

• Harald Walder, Bærum som har rykket frem fra 27. til 18. plass

• Asbjørn Lønmo fra Hurum – fra 39. til 19. plass

• Kai Viksjø fra Bærum – fra 31. til 25. plass

To seilere er nye på listen blant de 50 beste. Geir Daleng fra Asker, som seiler sammen med Askvig, har avansert fra 84. til 45. plass, mens Christine Walder har sneket seg inn på en 50. plass. Dermed passerte hun Anne Heldal fra Røyken som beste kvinne på rankingen.

En kvinne er også ny blant de 100 beste. Rikke Viksjø fra Bærum seilte seg frem fra 112. til 99. plass på Nesodden.

De fem beste kvinnene på rankingen er før NM disse:

1. Christine Walder, Bærum 304,31 poeng

2. Anne Heldal, Røyken 280,31 poeng

3. Eira Naustvik, Asker 260,80 poeng

4. Rikke Viksjø, Bærum 202,88 poeng

5. Nina Rosenlund, Ran 179,55 poeng

Rishoff blir Årets Shorthanded-seiler

I konkurransen om å bli Årets Shorthanded-seiler er det allerede avgjort at Elling Rishoff blir Årets Shorthanded-seiler 2017. Ingen kan i teorien slå ham, men spørsmålet er om han får med seg sønnen Øyvind opp på det øverste trinnet av pallen. De seiler sammen i shorthanded-NM og blir de nummer en eller to, vil det bety at begge vil kunne stryke sitt dårligste resultat og komme á poeng. Blir de nummer tre eller dårligere, vil Elling vinne tittelen alene.

Like klart er det at Tim Sandberg og Sigmund Andre Hertzberg vil dele tredjeplassen når endelig status gjøres opp etter NM.

Deretter er de imidlertid mer åpent, og de fremste kandidatene til å kapre 5. plassen er Yngve Lønmo fra Hurum som allerede innehar plassen. Han deltar imidlertid ikke i NM, men blant dem som gjør det og som kan slå ham, er Torgeir Sten Askvig fra Asker, Colin og Edward Campbell fra Hurum og Henrik Terjesen fra Bærum.

Her finner du nyeste versjon av listen over Årets Shorthanded-seilere 2017.