SHORTHANDED-NM

TOK POKALEN: Det ble både gullmedaljer og pokal på Karl-Einar Jensen og Magne Klann i NM i shorthanded-seiling.
TOK POKALEN: Det ble både gullmedaljer og pokal på Karl-Einar Jensen og Magne Klann i NM i shorthanded-seiling.

Mestrene forsvarte tittelen

Magne Klann og Karl-Einar Jensen dro over fjellet til Bergen for å forsvare NM-tittelen i shorthanded-seiling. Det klarte de.

Publisert Sist oppdatert

– Litt «unormalt» var det faktisk at det var med seier i distanseseilasen at vi sikret seieren. Det normale, tenkte vi – og alle –  ville være at vi hadde våre båthåndteringsmessige fordeler med Expressen på baneseilasene, men slik ble det faktisk ikke. For det første var de vi konkurrerte mot imponerende gode med båthåndteringen i sine betydelig større båter, og det var veldig om å gjøre for oss å ha fri vind dersom vi skulle ha en sjanse med vår lille Express. Kom vi bak et felt av 40-fotere på kryssen, var det helt vakuum – det var ikke noe vind igjen – så det måtte vi for all del unngå, forteller den nybakte norgesmesteren, Magne Klann, til SEILmagasinet.

Baneseilas skremmer

NM i shorthanded-seiling ble arrangert for andre gang i år, og det var Bergens Seilforening som var arrangør. 28 båter stilte til start, hvilket betød at norgesmestrene skulle kåres i kun én klasse. I 2015 deltok 40 båter og det ble to sett med norgesmestre.

– Med tanke på deltagelsen som har vært i både Seilmakeren Doublehanded og Bergen Singlehanded, er vi nok litt skuffet over at vi ikke fikk nok båter til å få to NM-klasser. Vi hadde trodd at NM på hjemmebane skulle friste flere, men en del tilbakemeldinger gir signaler om at baneseilas skremmer, sier Magne Aalen i Bergens Seilforening, som var både arrangør og deltager selv.

Lett vind i baneseilasene

Nå ble ikke baneseilasene den skremmende opplevelsen som mange hadde fryktet, for Raunefjorden bød på lett vind og kontrollerte forhold. Seilasene varte i ca. 45 minutter hver seg, og de ble seilt tre seilaser á to runder på pølsebane. Mesterskapet ble deretter avrundet med en 3–4 timer lang distanseseilas som talte dobbelt.

– Jeg tror faktisk vi avgjorde mesterskapet i løpet av de ti siste minuttene av distanseseilasen, der vi satte spinnaker på en skarp slør som nesten eneste båt. Det tjente vi på, og da vi så resultatlisten og at marginen ned til annenplass bare var ett minutt, skjønte vi at nettopp det at vi satte spinnakeren, hadde vært helt avgjørende, sier Klann.

De hadde tatt med seg egne Express-seil i bilen fra Østlandet, og disse seilene rigget de til på en Express de hadde leid for anledningen.

Best på banen

Nærmeste utfordrer til tittelen til Magne Klann fra Soon og Karl-Einar Jensen fra Moss, var duoen Henrik Julius Nilsen fra arrangørforeningen Bergen og Stian Soltvedt fra Askøy Seilforening. De åpnet med en 5. plass i den første seilasen, men tok deretter to strake seire i baneseilasene med sin First 35.

Seilerne fra Østlandet åpnet på sin side med seier i første seilas, men med 6. og 2. plass i fortsettelsen, var det Bergen-seilerne som ledet før den siste distanseseilasen.

Den talte dobbelt, og mens Klann/Jensen vant med snau margin, kom Nilsen/Soltvedt på 3. plass. Og da holdt det akkurat for seilerne fra Østlandet, slik at de kunne ta med seg vandrepokalen og gullmedaljene. Distanseseilasen bød på atskillig friskere vind – 8–10 m/sek – enn baneseilasene, og den hadde et løp ut til Marsteinen fyr.

Bronsemedaljene gikk til Bergen-seilerne Eirik Rosenberg og Aage Hedegaard -Larsen som seilte Landmark 43-en «White Shadow».

Ennå i støpeskjeen

Magne Aalen tror formatet for NM i shorthanded ennå er i støpeskjeen:

– Det er nok viktig å diskutere hvordan formen på  shorthanded-mesterskapet skal være. Omkvedet fra deltagerne var at dette var kjempegøy, selv om det var mange lange armer på festmiddagen på kvelden. Det er lenge mellom så flotte regattadager som vi fikk på distanseseilasen, sier han.

– Jeg tror nok det hadde blitt vanskeligere på baneseilasene for seilerne i de store båtene dersom det hadde blåst mer, men slik det blåste gikk det fint og alle hadde det veldig moro, sier Magne Klann.