KLASSISK: Pål Einar Berntsen har restaurert «Norseman» til at båten nå får internasjonal oppmerksomhet.

Glassfiberbåter er blitt klassiske

«Norseman» er nominert til Classic Boat Award, sammen med en rekke trebåter.

Publisert Sist oppdatert

Pål Einar Berntsen har fått restaurert og modernisert «Norseman», en 40-fots havseiler som herjet resultatlistene på 70-tallet

«Norseman» ble bygget i Finland i 1966-1967 på det som senere skulle bli Swan-verftet. Modellen heter enkelt og greit «Sparkman & Stephens 40», og det ble bygget 40 stykker av denne rundt om i verden. 20 i tre og 20 i glassfiber.

SUKSESS: Per Lorange samlet inn sølv med «Norseman» på 70-tallet.

Historisk havseiler

Båten var opprinnelig eiet av Per Lorange som vant det meste i Norden fra 1967 til 1977 bla. diverse Skaw Race. Den gangen var båten Norges råeste regattabåt. En halvmodell av den kjente båten henger i KNS klubblokale på Dronningen.

Pål Einar Berntsen kjøpte «Norseman» våren 2020, med ambisjon om å bringe den gamle skjønnheten og skarpseileren tilbake til gammel heder og verdighet igjen. Det fikk han hjelp til hos Vindö Marin på Orust.

Internasjonal oppmerksomhet

–Classic Boat skal lage en større artikkel om «Norseman» til sommeren, forteller Pål Einar Berntsen til SEILmagasinet. Det britiske magasinet har også en kåring over restaurerte klassiske båter, og i denne kåringen er «Norseman» nominert. Den er nominert i klassen for seilbåter under 40 fot, eller 12,2 meter.

Det som er unikt er at en glassfiber-båt er nominert, mot trebåter. Av alle de 13 nominerte seilbåtene er 12 bygget i tre.

Det er stor oppslutning om Classic Boat Award. I følge dem var det over 20 000 seilere fra hele verden som stemte frem vinnerne i 2022.

ÆRET: Halvmodell av «Norseman» henger på Dronningen.

– I følge Classic Boat og Vindö Marin er interessen for klassiske glassfiberbåter sterkt økende, og det er grunnen til at «Norseman» havnet på nominasjonslista, forteller eieren.

Du finner de nominerte båtene her