FLØTE: Det var lite som minnet om tøff vinterseiling under årets utgave av Neglespretten.
FLØTE: Det var lite som minnet om tøff vinterseiling under årets utgave av Neglespretten.

Fløteføre i årets første regattaer

Stort pyntligere forhold kunne man ikke fått i Bergen og Stavanger under årets første regattaer enn hva lørdag 6. januar bød på.

Publisert Sist oppdatert

Skyfri himmel, lett vind og overkommelig temperatur – tilsammen rundt 300 seilere i Bergen og Stavanger fikk en myk start på sesongen 2018. Og det mens man litt lengre nord dagen etter fikk føling med orkanen «Cora» som bød på vindkast opp mot 45 m/sek…

Været i Norge er varierende og skifter fort…

Verken i Stavanger eller Bergen var det imildertid ingen grunn til å spenne seg fast. I Stavanger deltok 33 båter i årets  nyttårsseilas, mens det stilte 29 til start i Åsane Seilforenings Neglespretten.

Gunderstart

I Stavanger benyttet man seg av gunderstart; det vil si at man startet etter måltallet der de minste startet først. Og med 15 Expresser på deltagerlisten, ble det en aggressiv og tett start da denne puljen av båter skulle avsted.

Hele åtte Expresser klarte å holde alle andre, større båter bak seg og la beslag på det åtte beste plassene. Aller best var Alexander Viste og mannskapet hans. De nærmeste til å blande seg inn blant Expressene ved målgang var Terje Rise med hans Maxi 1050. Men det holdt kun til en 9. plass.

Expressene har 0,845 i måltall; Maxi 1050 har 0,938 og startet et stykke bak dem. Ved gunderstart skal i teorien alle båtene komme likt i mål, men mellom første og siste båt var det en time og 16 minutter.

Se fullstendig resultatliste

Nyttårsseilasen inneholdt også en rekrutteringsklasse, og den ble vunnet av Frode Johannesen med mannskap i hans Bavaria 42 Cruiser.

[Artikkelen fortsetter etter videoen]

Fire klassevinnere

I Neglespretten var seilerne delt inn i fire klasser, og man seilte på tradisjonelt vis med vanlige starter. Ove Gullbrå fra Hjellestad vant den største klassen med kong Haralds gamle ILC 40, som nå bærer det betegnende navnet «X-Fram». Et drøyt minutt hadde de på korrigert tid på Henrik Julius Nilsens nye Elan S4.

[Artikkelen fortsetter etter bildet]

VANT: Ove Gullbrå og mannskapet hans var best i kong Haralds gamle båt.
VANT: Ove Gullbrå og mannskapet hans var best i kong Haralds gamle båt.
VANT: Håkon Jelstad kom først i mål blant de mellomstore båtene.
VANT: Håkon Jelstad kom først i mål blant de mellomstore båtene.

I den mellomste NOR Rating-klassen sørget Håkon Jelstad for hjemmeseier til Åsane Seilforening i First 36.7-en «Lazy». Jan Vidar Norstrand kom drøye ni minutter etter med en litt mindre First; First 34.7 «FS 2».

Den minste klassen ble vunnet av Jens Riis fra Ran i J/80-en «Mira», og de stod for dagens klareste seier. Rundt 17 minutter på korrigert tid var de foran Gordon Wright i hans Albin Cumulus.

Fullstendig resultatliste.