MEDALJEVINNERNE: Fra venstre: Odd Ørnulf Stray, verdensmester Tim Shuwalow fra Sverige og John Tushingham fra England.

Odd Ørnulf Stray vant sølv i modellseiling-VM

Det ble en uvanlig 17. mai for mandalitten Odd Ørnulf Stray. På nasjonaldagen seilte han inn til VM-sølv – hans beste prestasjon som modellseiler til nå.

Publisert

Sølvmedaljen vant han klassen DF 65. DF står for Dragonforce 65, og med over 300 000 produserte eksemplarer av denne 65 cm lange modellseilbåten, er dette en av de største klassene i verden innen denne grenen av seilsporten. Og en VM-medalje i denne klassen er sjelden vare, for mesterskapet arrangeres kun hvert 4. år.

Odd Ørnulf Stray hadde 68 konkurrenter fra 13 nasjoner fra fire kontinenter, og før den endelige resultatlisten var klar og sølvet i boks, hadde seilerne gjennomført 25 seilaser over fem dager. I modellseiling seiler man 20 og 20 båter i heat, og etter tre dager med innledende seilaser og varierende sammensettinger av heatene, ble mesterskapet avsluttet med gull-, sølv-, bronse- og kobberfelt.

Odd Ørnulf var eneste norske deltaker, og en sølvmedalje som enslig svale blant stormakter innen modell.seiling som Sverige, England, Australia og USA, ble nok lagt merke til. 

– Det var ganske lite vind under hele mesterskapet, men fine forhold i Nynäshamn i Sverige hvor vi kunne stå på en hundre meter lang flytebrygge og styre båtene. Vi hadde vekslende vind fra nesten ikke noe – til 4 m/sek, forteller Odd Ørnulf Stray.

SØLV: Odd Ørnulf Stray i båt nr. 90 har en fin start midt på linjen i et svært kompetitivt modellbåtfelt i klassen DF 65. Etter 25 starter bled et VM-sølv.

Slik seiles modellbåter

Seilerne i DF 65-klassen kan velge mellom fire ulike rigger som de selv kan velge når de vil bruke, men under dette mesterskapet ble nok den største riggen benyttet mest.

– Disse båtene er helt identiske, men vi kan selv velge hvorfra vi vil kjøpe seil. I praksis er det bare formen på mastekurven som skiller de ulike seilene, som ellers er helt flate. Båtene kan tåle opp til 20 m/sek med den minste riggen, så vi kan seile under alle forhold. Når båten dykker på lensen, er det et klart signal på at riggen man benytter er for stor. 

Odd Ørnulf forteller at de trimmer båtene på samme måte som en hvilken som helst annen båt med fall, cunningham, uthal, bomvang og skjøt. Trimmen må imidlertid settes før start, for når båtene er overlatt til seg selv ute på vannet, kan rormannen på land kun håndtere roret og skjøtene ved hjelp av to elektromotorer. 

En seilas består av to runder på en pølsebane, og seilasene har en varighet på ca. 15 minutter. På det meste er båtene 30–40 meter unna «rormannen» på land, og med tanke på at båtene manøvreres med centimetersmarginer i forhold til hverandre, gjelder det å ha godt øyemål og å holde tungen rett i munnen.

– Merkene kan ikke legges lengre unna enn at vi skal kunne lese seilnumrene i seilene. Det er direktedømming på banen. Dommernes står på land og idømmer straff om noen har berørt hverandre eller brutt noen regler. Det seiles i prinsippet etter de vanlige kappseilingsreglene, men med noen tilpasninger.

Odd Ørnulf Stray har mange år bak seg som modellbåtseiler, men sølvet han vant på nasjonaldagen, er han største bragd til nå.

DH 65 er en internasjonal klasse, men den er ikke under det internasjonale seilforbundets vinger. Det er derimot IOM (International One Metre), som regnes som den gjeveste av modellbåtklassene. Som navnet indikerer er den én meter lang. DF 65 har for øvrig også en storesøster; en 95 cm lang båt med den da naturlige betengelsen DF 95.

LITEN: En DF 65 er ingen stor båt, men ved hjelp av fire ulike rigger kan den seiles under de fleste forhold.

NM i modellseiling til helgen

I Norge seiles det aktivt i to modellbåt-klasser: DF 65 og IOM, og for sistnevnte klasse arrangeres det norgesmesterskap i Larvik kommende helg (1. og 2. juni). Det er et offisielt NM på linje med alle andre norgesmesterskap, og vinneren kvalifiserer til en plass i Mesternes Mesterskap til høsten. Odd Ørnulf Stray er selvsagt en av favorittene blant de i alt 22 påmeldte seilerne.

Og den som måtte tro at modellseiling er en oppfinnelse av nyere dato, må tro om igjen. Til høsten skal det arrangeres nordisk mesterskap i Oslo, og da skal det feires og markeres at det er 120 år siden man begynte med modellbåtseiling i Norge!

– Den gangen seilte man med vindror og man kunne hjelpe båtene til å slå med en båtshake. Men det var seriøst nok. Jeg kan for eksempel nevne at konstruktøren av blant annet Grimstadjollen, Sam O. Berge, ble Norges første verdensmester i modellseiling, forteller Odd Ørnulf.

Det skjedde i 1935 da Sam O. Berge stilte med sin egen selvbygde modellbåt, «Prince Charming II» i Fleetwood i England. Han gjentok bedriften i 1937, og vant VM-sølv i 1936 og 1939. 

Det er med andre ord en sterk prestasjon Odd Ørnulf Stray nå følger opp nesten 90 år etter.