OL I RIO 2016

BØLGER: Det var friske forhold i seilasene i OL onsdag 10. august. Torsdag er det varslet enda større bølger.

– Dette var en tung OL-dag

Kullseiling og seiling godt under pari, men vi har ingen unnskyldninger, sier den norske OL-lederen.

Publisert Sist oppdatert

– Til tross for at det var «norske» forhold med frisk vind og regn – noe som burde passe oss bra – ble det en tung dag i Rio. Vi har ikke noe å skylde på, vi fikk det bare ikke til, sier OL-lederen, Jan Steven Johannessen, til Seilas.

Det blåste mellom 15 og 23 knop under seilasene onsdag.

Kullseiling

Tiril Bue startet svært god i den første Laser Radial-seilasen og kjempet i toppen.

– Da hun nærmet seg bidevindsmerket på 2. kryss, lå hun på 6. plass. Hun kom for lavt inn mot merket for styrbords halser, og måtte ta et kort babordslag for å få nok høyde. Der kom hun i et øyeblikks tvil om hun ville gå foran eller aktenom en konkurrent, noe som gjorde at hun i siste sekeund måtte vrenge ned aktenom konkurrenten. Og da kullseilte Tiril. Og da lå hun og forsøkte å rette opp båten mens hele styrbordstoget kom. Dermed falt hun langt bak i feltet. Det var veldig synd, for hun hadde seilt veldig overbevisende til da, sier Johannessen.

Hendelsen satte nok en støkk i Tiril Bue, for i den andre seilasen var hun bare en skygge av seg selv og lå langt bak i feltet.

Vann i båten?

Heller ikke Kristian Ruth fikk det til i Laser.

– Kristian syntes ikke han fikk uttelling for noe han gjorde i går. Alle bevegelser, all seiltrim og all hans fysiske styrke materialiserte seg ikke i fart, og da han kom på land, måtte han faktisk sjekke om båten var full av vann i dobbeltskroget. Men det var det ikke, forteller Johannessen.

I begge seilasene lå Kristian Ruth godt an til å begynne med, men så seilte han seg bare bakover og bakover i feltet.

Fortsatt håp i Finnjolle

Eneste lyspunkt onsdag 10. august var Anders Pedersens 8. plass i den andre Finnjolle-seilasen.

– Skal Tiril og Kristian ha håp om å nå medaljefinalen nå, må de nok ned på ensifrete resultater i alle de gjenstående fire seilasene, og det kan bli tøft. Men vi har ikke gitt opp. For Anders’ del er det ennå mange muligheter, sier Johannessen.

Anders Pedersen har seks seilaser igjen av sitt program.

I dag er det hviledag for Laser-seilerne, mens Maria Mollestad og Anders Pedersen skal i ilden. Fredag starter Maia og Ragna Agerup sine seilaser i 49er FX.

Store bølger i dag

– Det er varslet litt mindre vind, men større bølger under seilasene torsdag – det vil si en bølgehøyde på 2–2,5 meter. Og det kan bli spennende – ikke minst for brettseilerne, som etter planen skal ut på den ytterste banen i dag. Vi får se om arrangørene endrer på det eller kjører etter planen, sier Jan Steven Johannessen.

Ustabil vind på medalje-banen

De som fulgte seilasene på TV onsdag, fikk se at Nacra 17-seilerne hadde svært ustabile forhold på sin bane. Mens noen av katamaranene føk avgårde i 20 knop, lå andre vindstille. De seilte på den såkalte TV-banen der også alle medaljefinalene skal gå, men siden banen ligger nær land og ikke minst nær fjellet Sukkertoppen, byr den på svært skiftende vind.

– De legger kryssmerket veldig nær Sukkertoppen, og der har det tidvis vært nesten vindstille. Vi ledere har på coach-møtet hver morgen henstilt arrangørene om å legge banen lenger unna toppen, men det ser ikke ut til at de har fulgt den henstillingen, sier Johannessen.

– Det er bare på den banen det er slike ustabile vindforhold. På banene lengre ut der de norske seilerne var i aksjon, var det helt fine og greie forhold. Og som jeg sa, vi har ingen unnskyldning for at vi ikke presterte bedre.