IDRETTSSTJERNE: Line Flem Høst tok VM-bronse i februar og kan ta OL-medaljer til Norge.
IDRETTSSTJERNE: Line Flem Høst tok VM-bronse i februar og kan ta OL-medaljer til Norge.

Året for stor seiling

2020 blir et interessant år for seilinteresserte, og det har alt startet.

Publisert Sist oppdatert

SailGP er i ferd med å bli seilingens svar på Formula 1, og i år er serien utvidet med et dansk lag. Første regatta gikk i Sydney i slutten av februar. SailGP blir dekket med banebrytende virkemidler og får seiling til å bli en spennende actionsport. Og i motsetning til forrige America's Cup, er SailGP foreløpig gratis. I september kommer serien til København, og det gir oss muligheter til å se verdens beste seilere seile verdens raskeste båter med egne øyne.

2020 er året for Olympiaden, og tiden frem til OL i Tokyo er tettpakket med internasjonale regattaer som blir avgjørende for hvem som får reise og hvem som må bli hjemme. Sjelden har Norge hatt så mange gode båter. Flere medaljer er innen rekkevidde i 49er og Laser. Nacra-laget har en stigende formkurve, og de foilende katamaranene er spektakulære og vil gi stor TV-underholdning. Laser-seileren Line Flem Høst tok VM-bronsje i februar, og Hermann Tomasgaard avsluttet VM i Melbourne sterkt. Helene Næss og Marie Rønningen ikke var i toppform under VM, men har tidligere bevist sin styrke. OL starter i slutten av juli.

I april starter oppkjøringen til America's Cup som går i mars 2021. Da møter lagene hverandre for første gang med sine AC75 på Sardinia. Da får vi se hvilket lag som har gjort de klokeste valgene, og i løpet av året blir det spennende å følge utviklingen. Det blir tre runder av America's Cup World Series i 2020. Den andre er i Portsmouth i juni, og den siste er på New Zealand i desember.

Høydepunktet starter i november. Da stiller det over 30 60-fotere på startstreken i Frankrike, og de skal seile jorda rundt, non stop, uten hjelp. Vendee Globe har eksplodert, og har nå gått fra å være en sær fransk regatta til å bli seilsportens høydepunkt. Det var først satt et tak på 30-båter, men dette er utvidet. Det er flere båter, og også utlendinger og flere kvinnelige skippere. For første gang er det også med en båt fra Norden. Fra Finland stiller Ari Huusela.

Neste vinter vil nok også flere forsøke å sette ny jorda-rundt rekord. «Maxi Edmond de Rothschild» som vant Brest Atlantiques blir bygget om for å sette ny «Jules Verne»-rekord, og skal forsøke å seile rundt jorda på under 40 døgn.

Her hjemme skjer det også noe nytt. KNS skal arrangere ski-yachting med internasjonal deltagelse i juni. Skirennet går innendørs i anlegget SNØ på Lørenskog, og seilingen går utenfor Aker Brygge med J/70.

Seilsportsligaen ruller også videre, og dekningen gjør det mulig å følge seiling på nasjonalt toppnivå hjemme i stua.