Trofeo Princesa Sofía IBEROSTAR Regatta

833 SEILERE: 833 seilere fra 53 nasjoner deltar på Mallorca i det første alvorlige møtet mellom OL-seilere etter OL i Rio de Janeiro.
833 SEILERE: 833 seilere fra 53 nasjoner deltar på Mallorca i det første alvorlige møtet mellom OL-seilere etter OL i Rio de Janeiro.

Sterk norsk start på Mallorca

Norske seilere er på høyden etter første regattadag i OL-klassenes første alvorlige møte etter Rio-OL.

Publisert Sist oppdatert

Hele 646 båter med 833 seilere fra 53 nasjoner begynte tirsdag 28. mars nedtellingen til Tokyo 2020 med den første store regattaen for OL-klassene i europeisk farvann siden OL i Rio. Mange av dem var norske, og sett med deres øyne var åpningen lovende.

Den årlige Trofeo Princesa Sofía IBEROSTAR-regattaen er blant de mest populære ettersom det er sesongens første der seilerne får konkurrere etter en lengre periode med trening og lite regattaseiling.

Norge stiller med en stor tropp og deltar i 49er, 49erFX, Finnjolle, Laser Standard og Radial, RS:X kvinner og menn og Nacra 17.

Sterkt i 49erFX og Laser

Det var særlig i 49erFX og Laser Standard de norske seilerne viste hva de var gode for. FX-jentene Helene Næss og Marie Rønningen oppnådde 3. plass i verdenscupregattaen i Miami i januar, bak OL-vinnerne fra Brasil og søstrene Maia og Ragna Agerup. På Mallorca deltar ingen av dem, og med 2. og 3. plass i gårsdagens tellende seilaser, samt en 12. plass som kan strykes, ligger Næss og Rønningen på en sterk 2. plass i feltet etter første dag.

Det deltar 30 lag i 49er FX som alle seiler i en pulje. Disse skal seile vanlig serie frem til fredag før regattaen skal avgjøres lørdag etter tre medaljefinaler for de ti beste.

134 Lasere

I Laser Stanard, som teller hele 134 båter, startet Mathias Mollatt regattaen med 3. og 1. plass i rød pulje. Det holder til en sterk 2. plass sammenlagt, og med Hermann Tomasgaard med 6. og 2. i samme pulje er begge de to norske topp fem.

[Artikkelen fortsetter etter videoen]

Blant jentene i Laser Radial, der det deltar 84 båter, biter også de norske seilerne godt fra seg. OL-seiler Tiril Bue ligger på 6. plass etter 7. og 4. plass, mens Line Flem Høst er 17 etter plasseringene 18 og 3. Disse er nå satt utenfor landslaget, mens Marthe Enger Eide og Celine Herud har lagt opp.

Blandet innsats i øvrige klasser

Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen gjør stadig fremgang i Nacra 17. Etter gårsdagens seilaser ligger de på 10. plass blant 30 båter etter plasseringene 5 og 10 og med en 15. plass som kan strykes.

Anders Pedersen er litt svakere enn ventet, med 20. og 8. plass i enkeltseilasene og 12 sammenlagt i Finnjolle. De lovende 49er-seilerne fra Risør, Mads og Tomas Mathisen viste stor selvtillit da de krysset feltet for babords halser etter starten i den første seilasen, men de strevde senere med banevalget og ligger på 41. plass blant 59 båter.

Brettseilerne åpnet regattaen med Sjur Funnemark på 17 og Sebastian Wang-Hansen på 23. plass etter første dag, mens Maria Aadand Mollestad, som er eneste brettseiler med landslagsstatus, er nummer 15 blant jentene.

Regattaen avsluttes med medaljefinaler lørdag 2. april.