AVREISE: Mandag 1. august reiste hele det norske OL-laget, minus Kristian Ruth som reiste noen dager før, til Rio. Fra venstre: Peer Moberg, Jan Steven Johannessen, Krzysztof  Kierkowski, Ragna Agerup, Anders Pedersen, Maia Agerup, Anton Garotte, ...
AVREISE: Mandag 1. august reiste hele det norske OL-laget, minus Kristian Ruth som reiste noen dager før, til Rio. Fra venstre: Peer Moberg, Jan Steven Johannessen, Krzysztof Kierkowski, Ragna Agerup, Anders Pedersen, Maia Agerup, Anton Garotte, ...

– Jeg har en god følelse

OL-lederen Jan Steven Johannessen er optimist en snau uke før OL starter. – Jeg håper vi får stang inn, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Mandag 1. august reiste den norske seilertroppen til OL i Rio de Janeiro, og i den nærmeste uken skal de trene lett og akklimatisere seg, bli kjent med omgivelsene og stedet de skal bo – og de daglige OL-rutinene.

– Treningen blir ikke det vesentligste i uken før OL-seilasene begynner. Alle seilerne er ferdigtrent og har ladet batteriene når de kommer til Rio de Janeiro. De har trent og forberedt seg i sitt hjemmemiljø i de siste ukene før avreise. Nå handler det om å skape trygghet og ro rundt dem; at de skal bli vant til Rio og rammene rundt OL. Dessuten må Kristian (Ruth), Tiril (Bue) og Maria (Aadland Mollestad) sjekke og bli kjent med utstyret de får utdelt. Det skal alltids seiles litt inn, sier leder for den norske troppen, Jan Steven Johannessen, som denne gangen er med på sitt niende OL.

Har fått gode resultater før

LANDSLAGSSJEFEN: Jan Steven Johannessen har fått frem et lovende, ungt OL-lag som kan komme til å overraske i Rio de Janeiro.
LANDSLAGSSJEFEN: Jan Steven Johannessen har fått frem et lovende, ungt OL-lag som kan komme til å overraske i Rio de Janeiro.

Outsidere

Han synes det er en fordel at de norske seilerne blir betraktet som outsidere. Ingen av dem blir nevnt som favoritter i noen klasser.

– At vi kan komme til Rio med lave skuldre i forhold til favorittene, tror jeg bare er en fordel for oss, og de norske seilerne har alle muligheter til å gjøre sin aller beste internasjonale prestasjon i OL. Noen kan komme til å overraske og noen vil bli skuffet, slik er det alltid i et OL. Det har også alltid vært slik at noen outsidere får sin beste uke noensinne under OL. Mye kan skje.

Han tror forholdene vil bli skiftende og variere mellom veldig lett vind og ganske frisk vind. Mest vind blir det når det kommer gradient-vind oppå sjøbrisen. Han mener de er godt forberedt på alle forhold.

Hvilke baner de skal seile på vil variere og skifte, og alle klassene vil før eller senere være innom den innerste banen hvor den beryktede forurensningen av vannet skal være størst. Jan Steven tror imidlertid ikke det vil by på problemer.

– Vi har seilt i havneområder tidligere hvor det har vært verre, sier han.

Seilerne har heller aldri tatt flere forholdsregler tidligere enn under OL når det gjelder renslighet og å holde drikkeflasker etc. rene.

Bor sammen med roerne

Seilerne skal bo sammen med de norske roerne i et pensjonat utenfor OL-leiren. Der vil de ha norske kokker og spise norsk mat. Heller ikke zika-viruset volder OL-lederen nevneverdige bekymringer. Ingen av de norske seilerne er gravide…

KAN OVERRASKE: Ragna og Maia Agerup er uredde og tøffe i hodet og kan overraske under OL i Rio.
KAN OVERRASKE: Ragna og Maia Agerup er uredde og tøffe i hodet og kan overraske under OL i Rio.

– Vi kommer til å bo og spise veldig bra!

Medaljefinaler realistisk, medalje(r) et håp

Norges Seilforbunds uttalte OL-håp er å returnere til Norge med en medalje. En mer realistisk forventning er at flere av seilerne skal komme blant de 10 beste, som dermed får seile medaljefinale.

– Alle de norske seilerne har en realistisk sjanse til å nå en medaljefinale, og jeg tror det vil være viktig og bra å få en god start på serien for å kunne få et godt sluttresultat. Det vil gi flyt.

Jan Steven Johannessen vil ikke trekke frem navn på noen han har mer tro på enn andre når det gjelder de norske deltagerne. Han mener alle har potensiale til å kunne nå en medaljefinale, alle har sin sjanse til å gjøre sin livs regattaserie – og for noen vil det kunne bli stang inn, og det kan ende i en medalje. Og han gjentar:

– Vi er outsidere og alt kan skje!

Ser best på TV

Under seilasene vil trenerne være ute i egne coachbåter, men de er underlagt et meget strengt regime med hensyn til hvordan de kan bevege seg på banen før og under seilasene. Jan Steven er ganske sikker på at de som følger seilasene på TV vil se langt bedre enn hva trenerne vil. De vil forstå mer av hva som egentlig skjedde enn dem som må betrakte det hele fra havnivå og på god avstand.