OL-PROGRAMMET: Her er programmet over når Kristian Ruth og de andre norske seilerne skal seile i OL.
OL-PROGRAMMET: Her er programmet over når Kristian Ruth og de andre norske seilerne skal seile i OL.

Fire avgjørende august-dager

14., 15., 16. og 18. august er de fire dagene da Norge har mulighet til å ta medalje i seiling.

Publisert Sist oppdatert

14., 15., 16. og 18. august går medaljefinalene i henholdsvis kvinnenes brettklasse RS:X, Laser Standard og Radial, Finnjolle og 49er FX. De 10 beste etter de innledende seilasene går videre til den avsluttende medaljefinalen.

Kun en strykning

Laser- og Finnjolle-klassen skal seile 10 innledende seilaser, mens RS:X- og 49er FX-klassen skal gjennomføre 12 seilaser. I alle klassene kan det dårligste resultatet strykes. Vanligvis i andre mesterskap kan de to dårligste resultatene strykes når det er seilt 12 seilaser, men slik er det ikke i OL. Det gjelder med andre ord å ha færre feilskjær.

6 seilaser må minimum være gjennomført for at det skal bli en medaljefinale.

Det seiles etter lav-poeng-systemet, hvilket betyr at førsteplass gir 1 poeng, 2. plass 2 poeng og så videre. Dersom en seiler blir disket, ikke starter eller ikke fullfører, får seileren poeng for antall deltagere i klassen pluss 1 poeng. Seilerne tar med seg poengene fra de innledende seilasene inn i medaljefinalen.

Viktige innledende seilaser

I medaljefinalen teller poengene dobbelt, og resultatet i medaljefinalen kan ikke strykes. En førsteplass gir med andre ord 2 poeng, 2. plass gir 4 poeng og så videre.

I dette systemet ligger noe av kritikken mot seilingens format i OL. Slik systemet er i dag, har de innledende seilasene stor betydning. Er en seiler suveren i de innledende seilasene, kan i verste fall alt være avgjort før medaljefinalen: Poengstilingen kan være slik at uansett hvordan det går i medaljefinalen, vil vedkommende ikke kunne slås.

I beste fall – med tanke på at spenningen skal være til stede helt til slutt – vil utfallet av medaljefinalen være helt avgjørende for hvem som skal vinne medaljene, men det vanlige er at medaljefinalen kun gir marginale rokkeringere på plasseringene i forhold til de innledende rundene.

Ønske om endring

Mange mener at en finaleseilas skal være en finaleseilas i ordets rette betydning ved at rekkefølgen i denne ene seilasen skal være den avgjørende. Da skjønner folk flest – og det store TV-publikummet – hvem som vinner, og det vil være spennende til siste slutt.

Men slik er det altså ikke denne gangen.

Slik seiler de norske seilerne

 • 8. august: RS:X Damer, Laser Radial, Laser Standard
 • 9. august: RS:X Damer, Laser Radial, Laser Standard, Finnjolle
 • 10. august: Laser Radial, Laser Standard, Finnjolle
 • 11. august: RS:X Damer, Finnjolle
 • 12. august: RS:X Damer, Laser Radial, Laser Standard, 49er FX
 • 13. august: Laser Radial, Laser Standard, Finnjolle, 49er FX
 • 14. august: MEDALJFINALE RS:X DAMER, Finnjolle
 • 15. august: MEDALJFINALE LASER RADIAL OG LASER STANDARD, 49er FX
 • 16. august: MEDALJEFINALE FINNJOLLE, 49er FX
 • 17. august: Ingen norske seilere i aksjon
 • 18. august: MEDALJEFINALE 49ER FX

Se hele programmet for OL-seilingen

Powered by Labrador CMS