Internasjonal trio samarbeider i Laser

Tre av verdens fremste Laser-seilere har et nært samarbeid de håper skal gi dem medaljer i OL.

Publisert Sist oppdatert

Pavlos Kontides fra Kypros, Karl Martin Rammo fra Estland og Tonci Stipanovic fra Kroatia er navn alle dem som følger Laser-klassen, har lagt merke til. Kontides er nummer to på verdensrankingen, Stipanovic nummer tre og Rammo nummer 22. Kristian Ruth er per i dag beste norske seiler på 27. plass.

Det som har brakt de tre sammen, er at de har felles coach, Jozo Jakelic. Og det har utviklet seg til et nært vennskap og et treningsfellesskap. Nå reiser de tre sammen rundt om i verden og deler reisekostnader, utgifter, teknikk, metoder hisitorier og livets øvrige erfaringer.

Det er journalisten Richard Aspland som forteller dette. I en serie artikler beskriver han ulike OL-seileres vei til Rio de Janeiro, og de tre møtte han nylig nettopp i Rio.

Sterk trio

– Når man er så tett på hverandre kan to ting skje; at man enten går lei av hverandre eller at man smelter sammen til en enda sterkere gruppe. Og det er det siste som har skjedd i dette tilfellet. Trioen har vokst sammen til å bli ett veldig sterkt Laser-lag – på tvers av landegrensene, skriver Aspland.

– Vi kommer alle tre fra land med få seilere, og dette er en fin måte å heve nivået til hver og en av oss, sier Kontides.

Det er alle tre enige om; samarbeidet er et stort pluss for dem. Gjør en av dem fremskritt på et område, kan de andre lære av det.

– Å trene sammen er veldig motiverende. Når jeg er hjemme og trener alene, savner jeg ofte de to andre. Det er mer motiverende å ha to andre seilere rundt meg som presser meg på treningene, sier Stipanovic.

– Men, sier de, – straks vi drar ut på regattabanen er vi harde konkurrenter. Tilbake i havnen igjen er vi imidlertid venner og treningskamerater.

Også norsk treningssamarbeid

De norske Laser-seilerne har også hatt stor fremgang med med å samarbeide. De siste årene har Kristian Ruth, Mathias Mollatt og Herman Tomasgaard nærmest bodd oppå hverandre, og de har delt alle fremskritt og erfaringer med hverandre.

–Hermann og Mathias har vært og er kjempeviktige for at jeg skal lykkes i OL, sier OL-uttatte Kristian Ruth i et intervju som kommer i Seilas nummer 6.

Dette samarbeidet er en vesentlig del av årsaken til at de norske Laser-seilerne har løftet seg betydelig på resultatlisten det siste året. En annet vesentlig moment er en betydelig forenkling i måten de seiler på. Også dette forteller Kristian Ruth om i intervjuet.