SLØR: «Mimoka» med gennaker bak «Ille Moro» med spinnaker i 22 knops vind.
SLØR: «Mimoka» med gennaker bak «Ille Moro» med spinnaker i 22 knops vind.

Boathandlig avgjorde Skjæløy OneStar

44 båter var påmeldt til soloregattaen i yttre Oslofjord, hvor sikkerhet ble prioritert høyt. 

Publisert Sist oppdatert
USTABILT: Audun Gjøstein i «Fritt Fram» i ett av vindkastene.
USTABILT: Audun Gjøstein i «Fritt Fram» i ett av vindkastene.

– Jeg valgte en treer på rull som forseil, og fikk mye glede av gebbakeren. Det gjorde seilhåndteringen enkel og trygg, forklarer Morten Nissen-Lie, som vant den mellomste klassen med sin Elan 37 «Mimoka». Det var ujevn vind fra vest med styrke fra 5 til 11 m/s. 

Vinneroppskriften

– De fleste startet forsiktig, og jeg var den eneste båten over startlinja da starten gikk, forklarer Nissen-Lie. Han ledet hele løpet, og var først i mål, men var redd for at seieren skulle ryke på korrigert tid. 

– Den var veldig løyt inn mot mål, mens de bak hadde høy fart. forteller Nissen-Lie. 

Han valgte et mindre forseil på grunn av sikkerheten, og håpet at han ikke ville bli underrigget. Han tjente på dette seilet på første kryss opp mot innseilingen til Tønsberg hvor det ble skarp slør tilbake mot Rauer.

RULL: Morten Nissen-Lie valgte sikkerhet, og brukte mindre forseil på rull.
RULL: Morten Nissen-Lie valgte sikkerhet, og brukte mindre forseil på rull.

– Jeg vurderte lenge om hva jeg skulle gjøre etter runding, men valgte gennaker. Ludvig Daa i «Ille Moro», som vant den store klassen lå rett foran meg, men fikk noen broacher. Jeg klarte meg fint. Gennakeren setter jeg uten strømpe, og med lang tackline kan jeg berge den fra nedgangsluka, trykt og enkelt, forklarer Nissen-Lie. 

Han mener arrangøren gjorde en god jobb med banevalg, og la en bane med både kryss, lens og mye slør. For å vinne så måtte båten seiles optimalt, og enkle løsninger gjorde seilhåndteringen enklere. 

– Man må være på hele tiden, selv med enkle løsninger var jeg bra svett da jeg kom i mål, sier klassevinneren. 

Sikkerheten på alvor

Det har vært dramatiske hendelser i shorthandedmiljøet i sommer, med to mann-over-bord hendeleser. Sikkerheten var et tema før start hvor arrangøren kom med tips, og alle seilerne måtte gjennomgår sikkerhetsutstyret. Videre hadde arrangøren en motorbåt på vannet for å bistå om det skulle oppstå situasjoner. 

– Det er klart jeg tenker på det som skjedde i sommer. Jeg forsøker å unngå å være på fordekket, og er hele tiden skjerpet, sier vinneren som mener han vant uten å ta unødig risiko. Han observerte at seilere var mer forsiktige, og at noen seilte med fokk hele veien. 

Klassevinnere

Uten spinnaker: Arne Henriksen, Julie, Hanse 350

Liten: Yngve Lønmo, Jakobine, J/92

Middels: Morten Nissen-Lie, Mimoka, Elan 37

Stor: Ludvig Daae, Ille Moro, Bavaria 42 Match. 

Se full resultatliste her