NORSK SEILSPORTSLIGA

LIGASTART: 1. pinsedag starter seilsportsliga-sesongen i Oslo. Nye regler gjør det mulig å ri båten mer aktivt.
LIGASTART: 1. pinsedag starter seilsportsliga-sesongen i Oslo. Nye regler gjør det mulig å ri båten mer aktivt.

Første runde starter første pinsedag

Søndag 9. juni vil seilsportsligaen være i gang igjen. Fire runder står for tur, og først ute er Oslo, der seilasene vil foregå rett utenfor Aker Brygge Marina.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Seilsportsliga går løs på sin 4. sesong og 30 seilforeninger i to divisjoner er klare til å kjempe om ligapoeng. Fire serierunder skal gjennomføres, og den første foregår i Oslo med Aker Brygge som utgangspunkt. De neste rundene går deretter på Hankø, i Arendal og i Trondheim. Tittelforsvarer er Risør Seilforening, mens Florø Seilforening, som vant 1. divisjon suverent i 2018, skal bryne seg på nivået i eliteserien.

Nye lodd, nye gevinster

Slik det ser ut i forkant av serieåpningen, tegner årets ligasesong til å bli svært åpen. Lagoppstillingen til de ulike seilforeningene røper at mange nye seilere vil få forsøke seg i ligaen i Oslo, og flere av lagene som i fjor kjempet helt i toppen, kommer til årets liga med helt nye seilere på laget. 

En rundspørring rundt i de deltagende foreningene røper at flere av dem har anskaffet treningsbåter de kan forberede seg i, noe som borger for at nivået på seilingen vil stige – ikke minst utover i sesongen når effekten av treningen og erfaringen fra ligaseilingen synker inn i de ulike lagene. 

Den friskeste satsingen har funnet sted i Møre og Romsdal der Molde Seilforening nå har fire J/70-er, mens man i Ålesund har to. Også Risør, Kragerø og Åsgårdstrand har anskaffet J/70-er, mens man i Bodø har tre J/80-er som det trenes i. Fra før av har Moss, Soon og KNS egne J/70-er. Det har resultert i at bredden i disse foreningene er for oppadgående, og at mange seilere som ikke selv har båt, har fått et seiltilbud.

I den andre enden av skalaen sliter fortsatt en del seilforeninger med å stable lag på bena fordi foreningens seilere også er opptatt med egen seiling i egne båter.

Foran hovedstadens føtter

Åpningsrunden i Oslo vil foregå rett utenfor Aker Brygge Marina der tilskuere vil kunne stå tett på og se på seilingen rett utenfor. Magne Klann og Thomas Nilsson vil kommentere seilingen over høyttalere, og begge dager vil det bli live-sendinger på Facebook fra cirka 13:30. Sendingen foregår på Norsk Seilsportsligas Facebook-side. I tillegg blir det tracking av seilasene som vises både på Aker Brygge og på tracking-leverandøren SAPs nettside.

– Værmeldingen ser lovende ut. Det ser ut til å bli både opphold og vind, så dette bør kunne bli bra for alle. Med en slik værmelding tror jeg dette blir en intim og spennende opplevelse, sier Magnus Hedemark, som er primus motor for arrangementet.

Yr.no forteller per i dag om 14 knops vind søndag 9. juni og litt løyere, 10 knops vind, på mandag 2. pinsedag.

Nye regler å seile etter

Deltagerne i årets liga vil ha noen nye regler å forholde seg til. For det første har man løsnet på bestemmelsene om hvordan J/70-en kan ris ned og hvordan man kan forflytte mannskapet om bord. Dette betyr i praksis at lagene nå kan seile båtene betydelig mer aktivt enn før. 

[Artikkelen fortsetter under bildet]

NYE REGLER: Fra og med i år vil det være tillatt å ri J/70-en mer aktivt enn tidligere.
NYE REGLER: Fra og med i år vil det være tillatt å ri J/70-en mer aktivt enn tidligere.

En annen regelendring bestemmer hvordan et lag kan befri seg om de har gjort en feil. Gjør man en feil og innrømmer den umiddelbart, vil man slippe unna med en såkalt «halvtørnsstraff». Det innebærer at dersom gjør feilen på bidevind, må man ta en jibb før man kan seile videre. Og skjer feilen på lens, må man gjennomføre en stagvending. Venter man derimot til dommeren blåser og viser rødt flagg, må den som har gjort feilen, gjennomføre en 360 graders straffevending – en «entørnsstraff».

Nytt av året er dessuten at alle lagene må ha en eller annen form for uniformering slik at de skal være lettere å kjenne igjen for tilskuere og konkurrenter.

– Det holder om de bare har like jakker eller en eller annen rimelig treningsoverdel de har på seg, sier Hedemark.

En del av noe mer

Seilsportsligaens første runde blir ikke det eneste som skjer på Aker Brygge i disse dagene. Fredag 7. og lørdag 8. juni innledes KNS’ Færder-uke med Grundig Cup i J/70, og Magnus Hedemark tipper at flere av lagene i seilsportsligaen vil benytte cupen som oppvarming før selve ligarunden.

Etter ligaen, onsdag 12. juni, arrangeres E24 Clean Seas Challenge for bedriftslag. Også den regattaen foregår i J/70. Deltagelsen er åpen for alle bedrifter som vil være med, og seilsportsligaens sponsorer er selvfølgelige deltagere.

Seilsportsligaen står også i miljøvernets tegn. Ute på brygga vil Clean Seas-kampanjen ha stand. Likeså miljøkampanjen Plastpiratene. I tillegg vil man møte standsene til flere av seilsportsligaens samarbeidspartnere.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

MARIN FORSØPLING: Seilere er opptatt av havet de seiler i, og dette vil bli markert i hver eneste ligarunde.
MARIN FORSØPLING: Seilere er opptatt av havet de seiler i, og dette vil bli markert i hver eneste ligarunde.

Seiler om Europa, opp- og nedrykk

I seilsportsligaen er det slik at de fire beste lagene i eliteserien etter at serien er slutt til høsten, kvalifiserer seg for Sailing Champions League i 2020. De fire nederste lagene på serietabellen rykker ned i 1. divisjon, mens de fire beste i 1. divisjon rykker opp. De fire dårligste lagene i 1. divisjon må ut i kvalifisering mot eventuelle nye seilforeninger som vil inn i ligasystemet. De fire beste lagene i en slik kvalifisering får plass i 1. divisjon i 2020.

Fire seilforeninger debuterer i 1. divisjon i år. Det er lag fra Lillesand Seilforening, Horten Seilforening, Ulstein Seilforening og Oslofjorden Seilklubb.

NYE I LIGAEN: Ulstein Seilforening er debutanter i seilsportsligaen i år.
NYE I LIGAEN: Ulstein Seilforening er debutanter i seilsportsligaen i år.