START: Bilde fra Pantaenius Shetland Race  i 2018.
START: Bilde fra Pantaenius Shetland Race i 2018.

Vinden i mot over Nordsjøen

Det blir ingen rekordføre for de 33 båtene som starter på Pantaenius Shetland Race 2019 26. juni.

Publisert Sist oppdatert
MOTORSEILER: Distansen over Nordsjøen blir lengst for «Amante» som er båten med laveste måletall.
MOTORSEILER: Distansen over Nordsjøen blir lengst for «Amante» som er båten med laveste måletall.

Seilerne strømmer til fra over alt, melder arrangøren som har deltagerbåter fra nord og sør. Det er også en stor variasjon av båter som seiler fra Mørbass 33 «Amante» med Måltall: 0,8350 til Open 60 «Galactic Viking» med måletall 1,5356, og må seile nesten dobbelt så raskt. Minste båt er «Vandal», en VQ 32, Dick Koopmans design fra 2009. Båten er lett bygget for havseilas med vannballsttanker. Selv om den er feltets minste er den neppe sist i havn i Lerwick. «Vandal» med Bård Singstad og Jonas Grefsrud om bord seiler også doublehanded, som også Jeanneau 51 «Fri» gjør, de to eneste. 

Neppe rekord

Bjørn William Lindgren stiller med Open 60 «Galactic Viking», og har fortalt SEILmagasinet at han er sulten på å sette ny rekord til i Shetland Race. Skal han klare det må han slå «Wolfpacks» rekord på 17 timer 27 minutter og 3 sekunder satt på vei tilbake fra Shetland i 2011.

Med vind fra nordvest blir det neppe noen ny rekord over til Shetland på det 194 nm lange strekket. Start går kl 10.00 i liten kuling fra nord-nordvest på Korsfjorden. Det gir en rask fokkeslør ut på det åpne hav. Men vinden blir svakere ut mot kvelden, og den vil også minke, og dreie mot nordvest, jo lengre båtene kommer fra land.

Når båtene nærmer seg Lerwick på torsdag formiddag vil vinden løye, og vri mot vest. De raskeste båtene her en mulighet å krysse mållinjen før vinden forsvinner, men for de fleste kan denne vindforandringen både gi muligheter, og tap.

LES: Forsøker ny rekord til Shetland

MINST: «Vandal», en VQ 32 er en tøff havseiler på 32 fot.
MINST: «Vandal», en VQ 32 er en tøff havseiler på 32 fot.

 

Alle båtene blir tracket, og du kan følge regattaen her.