God dag i paralympics i Rio

VANT: Bjørnar Erikstad åpnet paralympics tredje seilasdag med seier, og har med det seilt seg inn i medaljekampen.
VANT: Bjørnar Erikstad åpnet paralympics tredje seilasdag med seier, og har med det seilt seg inn i medaljekampen.

Begge båtene med i medaljekampen

Det ble en god dag for de norske paralympics-deltagerne i går. De seilte seg inn i medaljekampen.

Publisert Sist oppdatert

– Det var en god dag på regattabanene her i Rio de Janeiro, men jeg sitter likevel igjen med litt blandete følelser. Det kunne ha gått enda bedre, sier paralympicernes trener, Jacob Haug.

Han er imidlertid svært tilfreds med at Bjørnar Erikstad i 2.4 mR og Alexander Wang-Hansen, Marie Solberg og Per Eugen Kristiansen, som utgjør Sonar-laget, beviselig seilte der han mener de hører hjemme; i toppsjiktet.

Startet med seier

Dagen begynte strålende med seier til Bjørnar Erikstad og 3. plass til Sonar-laget. Det blåste atskillig friskere denne dagen enn under de første dagene, der andre seilasdag nærmest ble spolert på grunn av vindstille. 20 knops vind feide over banene utenfor Rios hvite strender i går, og det trivdes åpenbart de norske seilerne i.

Bjørnar Erikstad fulgte opp med en 4. plass i gårsdagens andre seilas, og dermed lå han sammenlagt på medaljeplass. Sonar-laget fortsatte også på samme gode spor og seilte seg også inn til en 4. plass. Dermed lå også de blant de tre beste sammenlagt.

Vindhull

De som fulgte TV-sendingene fra OL tidligere i høst, vil vite at den såkalte «sukkertopp-banen» kan være lunefull. På den seilte 2.4 mR-klassen, og de høye fjellformasjonene rundt Rio har stor innvirkning på denne banen som ligger nærmest land. Bedre ble det ikke av at bidevindsmerket ble lagt tett oppunder Rio de Janeiros velkjente Sukkertopp, noe som ga store vindskift og vindhull ved merket.

Erikstad lå som han hadde gjort i dagens to andre seilaser; i tetgruppen, men han kom uheldig inn mot merket og havnet i et vindhull han ikke kom seg ut av. De andre seilte rundt ham og Bjørnar rundet aller sist.

– De flyttet bidevindsmerket lengre unna på de neste leggene, men det resulterte i at banen ble så kort at det ble vanskelig for Bjørnar å seile seg vesentlig opp i feltet, forteller Haug.

Bjørnar Erikstad endte dermed på en 11. plass i den seilasen. Når det blåser 20 knop noen steder på banen og det er vindstille andre steder, kan man saktens si at det er «varierende forhold».

Strafferunde

Uten uhell var heller ikke Sonar-laget i den siste seilasen i går, men det var i større grad selvforskyldt. De seilte seg inn i en episode som endte med at de måtte ta en strafferunde, og dermed ble noe som kunne ha blitt en 3.–4. plass til en 8. plass.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

I TETEN: Det norske Sonar-laget var blant de fremste i alle gårsdagens tre seilaser.
I TETEN: Det norske Sonar-laget var blant de fremste i alle gårsdagens tre seilaser.

Det betyr at Sonar-laget nå innehar en 4. plass sammenlagt, men det er kun ett poeng opp til nærmeste medaljeplass.

 

Jevnest og best seiling har til nå det australske Sonar-laget vist, og de har opparbeidet seg en ledelse på seks poeng sammenlagt. Aller best var imidlertid det britiske laget som innledet paralympics-seilasene svært beskjedent med plassene 11-9-14. I går slo de tilbake og vant alle de tre seilasene. Frisk vind er åpenbart noe de trives i.

Allroundere

– En av de norske seilernes styrke er at de er allroundere – de seiler like godt enten det blåser lite eller mye. Det kan være en styrke vis á vis dem som seiler best under spesielle forhold. Så langt har vi sett at så godt som alle deltagerne går på en smell eller to, og da kan jevnhet være et godt kort å ha. Det er åpenbart at selv de beste kommer til å ende opp med et sluttresultat med mange poeng, sier Haug.

Bjørnar Erikstad datt etter 11. plassen ned på 6. plass sammenlagt etter fem seilaser, men foran ham er det svært jevnt. Det er kun seks poeng opp til det øverste trinnet på pallen, som for øyeblikket innehas av Bjørnar Erikstads engelske sparringspartner og tittelforsvarer, Helena Lucas fra England.

– Dagens seilaser blir veldig avgjørende. Det er lagt opp til tre seilaser i dag også,  og da vil Sonar-seilerne ha gjennomført ni av sine 11 seilaser, mens 2.4 mR-seilerne vil ha åtte. Det er varslet fra 10 til 16 knops vind og sol, noe som med andre ord er supre seilforhold, sier Jacob Haug.