PENGER: World Sailing, tidligere ISAF har store underskudd i regnskapet.
PENGER: World Sailing, tidligere ISAF har store underskudd i regnskapet.

Kinesiske sponsordollar til World Sailing

South China Morning Post diskonterer med valgseier til Quanhai Li og sponsorkroner fra eiendomsutvikler

Publisert Sist oppdatert
PENGER: Quanhai Li kan bli ny leder, og få med seg store penger inn i seilsporten.
PENGER: Quanhai Li kan bli ny leder, og få med seg store penger inn i seilsporten.

I en artikkel i South China Morning Post 27. oktober lanserer avisen Quanhai Li som World sailings neste president. Med presidentskapet følger store sponsoravtaler.

Det har vært knyttet spenning til hvorvidt Quanhai Li, som forhåndsannonsert, vil levere sponsormidler til det kriserammmede World Sailing. Nå, allerede flere dager før det offisielle valgresultatet skal publiseres 1. november, antydes det at en hovedsponsor er klar til å signere.

Det er en av KInas største eiendomsutviklere, Evergrande Group eller Evergrande Real Estate Group, tidligere Hengda Group, som er villige til å gå inn med USD 10 millioner til det internasjonale seilforbundet. Selskapet er Kinas nest største eiendomsutvikler målt etter salg. Det er basert i Sør-Kina Guangdong-provinsen, og selger leiligheter hovedsakelig til øvre- og middelklasse beboere. Fra og med 2018 er det verdens mest verdifulle eiendomsselskap og KInas 7. største privateide selskap.

Hengda Group, ble grunnlagt av Xu Jiayin i den sørlige kinesiske byen Guangzhou i 1996. I oktober 2009 hentet selskapet inn 722 millioner dollar i forbindelse med børsnotering på Hong Kong Stock Exchange. Fra juni 2019 ble grunnlegger og styreleder Xu Jiayin´s nettoverdi rapportert til 30,4 milliarder dollar, noe som gjør ham til den tredje rikeste personen i Kina.

Sponser fotball

SPONSOR: Kinesisk eiendomsutvikler kan bli sponsor for World Sailing.
SPONSOR: Kinesisk eiendomsutvikler kan bli sponsor for World Sailing.

Gruppen kjøpte fotballklubben Guangzhou Evergrande F.C. i 2010 og investerte tungt, og under Marcello Lippi vant de 2013 AFC Champions League. Gruppen har et mineralvann merke Evergrande Spring og en fotballskole. De siste årene har kinesiske eiendomsutviklere som Evergrande også investert i alternative, inntektsbringende virksomheter på siden av eiendomsmarkedet. For eksempel har Evergrande engasjert seg i solcellepaneler, svineoppdrett, agribusiness og babyprodukter.

Kan kreve arrangementer til Kina

Det er lett å se hvordan en eiendomsutvikler kan hente inn en relativt stor investering i World Sailing. Kineserne har drevet destinasjons utvikling i stor stil i forbindelse med seilsport. Både Qingdao som var vert for de olympiske seilaser i 2008 og Sanya som har vært vert fort Volvo Ocean Race er idag populære turistdestinasjoner langs den tempererte sør Kina kysten og seilsport vil være vel egnet til å videreutvikle turisme i denne regionen. Med en kinesisk forbundspresident og tunge føringer mot World Sailings aktiviteter må en regne med et betydelig press for å få store internasjonale seilsports arrangementer til Kina i tiden som kommer.