VINNER: Thomas Robbestad og Per Haugen seilte raskest under en tøff Seilmakaeren Doublehanded.
VINNER: Thomas Robbestad og Per Haugen seilte raskest under en tøff Seilmakaeren Doublehanded.

Vant Seilmakeren med eldgamle seil

Det ble Thomas Robbestad og Per Haugen som var raskest i en svært tøff shorthandedregatta på Vestlandet.

Publisert Sist oppdatert

Det var Stavangerbåter som dominerte resultatlisten etter Seilmakeren Doublehanded i Pinsen. Swan 45 «Zorro» var første båt i mål, vant den største klassen, og ble også båten som vant overall på korrigert tid. Regattaen ble preget av tøffe forhold, og nesten halvparten valgte å bryte.

–Det blåste 20 knop like før start, og vi valgte en liten fokk og to rev, men da starten gikk hadde det løyet. Det varte ikke lenge, og på det meste var vinden oppe i 30 knop (15 m/s). Da var det for mye for seilføringen vi hadde oppe, forteller Robbestad fra Stavanger på telefon.

Gamle seil

–Regattaen viser at du kan hevde deg med gamle seil. Vårt nyeste seil er fra 2008, og det meste av det vi brukte er fra 2001 til 2004, forteller vinneren. Han brukte også en 9 kvm mindre storseil enn hva som er målt inn.

–Vi skiftet etter hvert til en større fokk, og vi benyttet oss også av et Code 0-seil. Det ville gått raskere med en spinnaker, men Code-seilet er enklere å håndtere mellom holmer og skjær, forklarer Stavangermannen.

VANT: Thomas Robberstad og Per Haugen var raskest på Vestlandet. Nå venter Færderseilasen.
VANT: Thomas Robberstad og Per Haugen var raskest på Vestlandet. Nå venter Færderseilasen.
UTE: Det var en klar fordel å seile utaskjærs.
UTE: Det var en klar fordel å seile utaskjærs.
JPK1030: To slike topper resultatlisten i den lille klassen.
JPK1030: To slike topper resultatlisten i den lille klassen.

Sjøen var verst

– Swan 45 er tungseilt, men den er lang og smal, og god på kryss. Båten klarer seg bra under forholdene vi hadde, selv om det var krapp og hard motsjø, forklarer Robbestad.

– Jeg seiler med båten ferieutstyrt og har et skap fullt av glass. Skapdøren åpnet seg i den kraftige sjøen, og alt av glass fløy over på le side og knuste. Det har jeg aldri opplevd før, erfarer vinneren.

Unngå strøm

Vinneroppskriften er klar. Det var å unngå strøm.

– Vi gikk nært land, og opplevde flere ganger at vi fikk strømmen med oss, i stede for i mot. Det tjente vi godt på. Vi gikk også ut i havet for å møte en vestadreining. Det vant vi også stort på. De fleste valgte på holde seg i beskyttet farvann mellom øyene, forklarer Robbestad.

«Zorro» vant Seilmakeren Doublehanded også i 2022.

Best av de små

I den lille klassen ble det en match mellom to JPK1030 hvor «Eureka» var først overmålstreken, mens nye «Avanti II» vant på korrigert tid.

– Det ble en tøff seilas. Vi hadde en god start kom godt ut var blant de to tre første båtene med unntak av Swan 45 som stakk. Brukte og flyttet Vannballasten hele tiden med unntak av noen småslag der vi lot vannet være på ene siden. Kjekt å se at båten matcher 40 fot + båter på kryss i mye vind. Vi seilte med J4 (hardværsfokk) og Uten Rev storseil. Selv om mye vind og fullt storseil var alt stabilt, forteller Terje Gilje-Sørnes i «Eureka». Han og de fleste andre valgte å holde seg innaskjærs som var et komfortvalg.

Terje Gilje-Sørnes fikk trent mot Kristian Andreasen i «Avanti II» på vei nordover før start, og opplevde av «Avanti II» er litt raskere i lett vind. Det er også en lettere båt, uten vannballast.

Du finner resultatlisten her

Video av Harald Matland fra Seilmakaren. Matland seiler X-332 «X-Faktor» og ble nummer fire i den minste klassen.