Raske båter raskest

Tradisjonsrike Homlungen ble arrangert på lørdag. Båtene som startet sist kom først i mål.

Publisert

Homlungen ble arrangert for første gang helt tilbake til 1866. I 1986 ble regattaen tatt opp igjen av Ytre Oslofjord Tur-og Havseilere og Halden seilforening, og regattaen ble arrangert for 26. gang i år. Nå er det Hvaler og Fredrikstad seilforening som arrangerer den 16 n mil lange seilasen.

Gunderstart

Båtene starter slik at første båt i mål vinner. De raskeste båtene starter likt. Resultatlisten tyder på at forholdene ble stadig bedre utover dagen. I hvert fall av det de raskeste båtene som topper resultatlisten. Feltets desidert raskeste «Al Capone» startet over to timer etter feltets antatt tregeste, men var før i mål.

Vant for annen gang

Christian von Trepka med mannskap ombord på GP 42 Al Capone vant årets Homlungenseilas, slik han gjorde i fjor. På plassene etter fulgte Elan 410 Nicoline med Lars Petter Karlsen og CB'n en CB 365 med Kjell Norli. Shorthandedklassen ble vunnet av Morten Harlem og Jan Pedersen i First 44,7 No Excuse. I turklassen vant Erik Ryr med Elan 333 Adele.

Det er uten videre klart at arrangørene av Homlungenseilasen har gode kontakter ved Meteorologisk institutt. I strålende sommervær med vind varierende fra null til seks sekundmeter startet 57 båter i årets utgave av seilasen, som hevder å være landets eldste.

I vindstilla ved Akerøya skiftet posisjonene rakst, og skjelden har så mange forskjellige båter ligget først i et så stort felt. Regattaen ble resultatmessig de største båtenes regatta. Omstart ved Akerøya favoriserte de største og raskeste båtene, og på kryssen ned mot Tisler og på innspurten mot Skjærhalden med et lite stikk i skjøtet var de mindre båtene sjanseløse.

Etter seilasen var det fest på rorbuene og på Søndag ble mestrenes mester kåret i matchracing med Tvåkrona.

Homlungenseilasen inngår i Union Race -serien, som er et samarbeid mellom seilforeningene i Hvaler, Sarpsborg, Fredrikstad, Halden og Strømstad. Neste seilas i serien er Haldenseilasen den 20. august.

Vinnere

Shorthandklassen

New Excuse, First 44 med Morten Harlem som skipper

Tur-klassen

Adele, Elan 33 med Erik Ryr som skipper

Racing-klassen

Al Capone, GP42 med Christian von Trepka som skipper

Klassisk

Huttetu, IOD

Skøyter

Dvina, Skøyte

Kutterklassen

Ø 21

Du finner alle resulatene her