Redusert landslag i verdenscup

Ikke alle landslagsseilerne er med når verdenscupen i Weymouth starter i dag.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: I Weymouth skal det avgjøres hvem som skal seile for Norge i 49er FX i prøve-OL. Foreløpig leder Helene Næss og Marie Rønningen.

Tre Laser-seilere, to 49er FX-lag, Finnjolle-seileren Anders Pedersen og Sonar-seilerne utgjør det norske laget som skal kjempe om verdenscup-poeng i Weymouth i England. Regattaen starter i dag, mandag, og værvarselet lyder på en laber bris som skal dø ut utover dagen.

– Det er en del seilere som velger å stå over denne verdenscupen for å forberede seg til kommende mesterskap, forteller landslagssjef Jan Steven Johannessen.

Kamp om prøve-OL-billett

Aller viktigst er regattaen for de to norske FX-lagene som kjemper om retten til å få seile prøve-OL senere i sommer. Før regattaen leder Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg denne uttagningen foran Ragna og Maia Agerup fra KNS, men Johannessen karakteriserer utfallet som åpent.

Resten av plassene i Rio de Janeiro er allerede klare etter en uttagning som har vært helt matematisk. I Laser knep Mathias Mollatt fra Moss plassen ett fattig poeng foran Kristian Ruth fra Asker, mens Tiril Bue (KNS) hadde litt klarere margin på Marthe Enger Eide fra Bærum.

Sebastian Wang-Hansen (KNS) og Maria Mollestad (KNS) har ingen reelle konkurrenter i brettklassen RS:X, men de måtte være blant de 15 beste under regattaen i Medemblik nylig for å komme til Rio. Og det klarte de begge.

Fortsetter Ruth fremgangen?

Foruten kampen mellom de to FX-lagene om Rio-billetten, knytter det seg størst spenning til om Kristian Ruth klarer å følge opp den glitrende seilingen han presterte i Nederland, der han til slutt vant medaljefinalen og tok en 5. plass sammenlagt.

– Det har virkelig løsnet for Kristian og det var veldig morsomt å se ham i Medemblikk. Kristian har alltid seilt fort og teknisk godt, men nå har han knukket koden med tanke på ta de rette veivalgene og seile enkelt ute på banen, sier Jan Steven Johannessen, som også lot seg imponere av Tiril Bues 2. plass i medaljefinalen i Nederland.

Hun er imidlertid ikke med i England. De norske Laser Radial-jentene har valgt å trene på EM-banen i Danmark i stedet. Fra Danmark reisr de så for å seile Kielerwoche, før de drar tilbake for å kjempe om EM.

VM i Canada

Med seg til Weymouth har Kristian Ruth KNS-seilerne Herman Tomaasgaard og Henrik Begby, som begge er kvalifiserte til å delta i verdenscupen der bare verdens 40 beste seilere får delta. Mathias Mollatt, som også var kvalifisert, har valgt å holde seg hjemme for å bygge opp kneet som har vært skadet.

Etter Weymouth reiser hele det norske Laser-Standard-laget rett til VM i Canada som begynner 20. juni.

Leder for det norske laget i Weymouth er Jacob Haug, som til daglig er Sonar-lagets trener.