Regatta i sludd og kuling

Lørdag arrangeres Nyttårseilasen i Stavanger. Det kan bli så mange som 35 båter til start.

Publisert

– Værmeldingene for lørdagen på Storm og Yr varierer mellom lett bris og liten kuling fra øst/sørøst, men værmelderne er enige om regn og sludd og temperatur like over nullpunktet. Seilerne kan dermed vente en kjølig og litt sur vinterseilas, som kanskje også viser seg å være forholdsvis tøff med hensyn til vind - vi får se ... Dette er en seilas de mest entusiastiske seilerne i regionen både ser frem og gruer seg til, forteller Einar Talgø i Stavanger Seilforening.

– Det er i øyeblikket 25 påmeldte båter til seilasen, men vi forventer 10 - 15 båter til i løpet av morgendagen, forteller Talgø til Seilas.

Informasjon fra Stavanger Seilforening

I tråd med gode nyttårstradisjoner inviterer Stavanger Seilforening de aller tøffeste seilentusiastene fra regionen til Nyttårsseilas lørdag 8. januar 2011 – i år for 15. gang

Det forventes godt over 40 båter til start med i alt drøyt 200 ivrige seilere om bord – dermed blir dette også et spektakulært syn for publikum som befinner seg langs kaiene rundt Vågen på denne tiden.

De fleste båtene seiler i én regattaklasse, men det blir også en turklasse for båter som ikke har målebrev for regatta. Første start er kl. 12:00, mens turklassen starter samlet kl. 11:50, dvs. 10 minutter før første start i regattaklassen. Banen går mellom faste merker og bøyer i Byfjorden og Åmøyfjorden.

Regattaen starter med skippermøte kl 11:00 på Sølyst. Deretter starter seilasen i Vågen etter Gunder-metoden. Start etter Gunder-metoden innebærer at båten med lavest handikap (Lystall) starter først og båten med høyest Lystall sist. Nøyaktig starttid for hver båt utleveres på skippermøtet før start. Starttidene er beregnet ut fra distanse, vindstyrke og båtenes handikap. Gjøres dette riktig, og alle seiler optimalt, skal i prinsipp båtene passere over mål samtidig. Dette gir garantert spenning i seilasen - også for de som følger regattaen fra land. Første båt over mål vinner regattaen.

Som i tidligere år følger den landskjente seilmaker Christen With seilasen med videokamera og kommenterer seiltrim og båthåndtering på De Røde Sjøhus etter seilasen. Han er en av landets beste og mest erfarne regattaseilere. Seilasen får dermed også et pedagogisk innhold for seilerne, fordi de fleste har noe å lære av Christen With.

Det blir premieutdeling, sosialt samvær og en enkel varmrett med tilbehør i De Røde Sjøhus umiddelbart etter seilasen. Det blir utdeling av vandrepokal til beste båt og mannskapspremier til mannskapene på de beste båtene.

Powered by Labrador CMS