TIL SKAGEN: 32 skippere har foreløpig bestemt seg for å delta i HH Skagen Race.
TIL SKAGEN: 32 skippere har foreløpig bestemt seg for å delta i HH Skagen Race.

Seilsesongen er i emning

Helly Hansen Skagen Race er for tiden den mest oppsøkte regattaen i Sail Race System.

Publisert Sist oppdatert

Per i dag – 64 dager før Helly Hansen Skagen Race starter – er det 32 påmeldte båter. Det nye i år er at regattaen ikke bare starter fra Åsgårdstrand, men også Kristiansand og Marstrand. Og allerede nå er det påmeldt båter fra alle de tre startstedene.

Kristiansand kan skilte med tre båter, mens det fra Marstrand foreløpig er påmeldt én svensk båt. Flest er det naturlig nok som vil starte fra Åsgårdstrand, og derifra teller NOR Rating-klassen med fullt mannskap flest båter – 16 i tallet. Shorthanded-klassen henger imidlertid ikke langt etter i antall med sine 10 påmeldte.

Av de tre påmeldte i Kristiansand, har to valgt den nye TurGLEDE-klassen, der man selv kan velge starttidspunkt og tidtagningen skjer ved hjelp av en tracking-enhet som deltagerne får utdelt.

Selv om 32 båter ennå er et beskjedent antall i forhold til deltagelsen arrangøren, Bærum Seilforening, forventer, er det åpenbart mange som er inne på regattaens nettside for å orientere seg. Håpet er nok at deltagelsen skal ende på et sted mellom 200 og 300 båter, noe som gjør Helly Hansen Skagen Race til en av Norges største.

Ved å starte regattaen fra tre steder – med tiden kanskje også et fjerde – er det Bærum Seilforenings ambisjon at regattaen skal vokse ytterligere.

Se alle arrangementene på terminlisten.

Flest påmeldt i Bohusracet

Den regattaen som hittil kan skilte med flest påmeldte båter i Sail Race System for tiden, er den svenske shorthanded-regattaen Pantaenius Bohusracet. 61 lag har funnet veien dit foreløpig, og det er vel omtrent en firedel av hva Segelsällskapet Viken Ägir regner med vil delta.

Blant de påmeldte er det foreløpig tre norske lag, men blant annet trigget av at regattaen teller med på SEILmagasinet Shorthanded-ranking, vil det nok delta atskillig flere når regattaen starter.

Isbjørnen til helgen

Seilsesongen er egentlig ikke bare i emning, flere steder i landet er den allerede i gang, og kommende helg arrangerer Bergens Seilforening regattaen Isbjørnen. Deltagerlisten er foreløpig beskjeden, men det er ennå et drøyt døgn igjen til påmeldingsfristen løper ut.

Regattaen er for NOR Rating-målte båter og start og innkomst skjer på Raunefjorden. Bergens Seilforening byr på frokost før start og middag etterpå for dem som deltar.

Yr.no på sin side byr på sol og lett vind.

Flere planlegger Shetland-tur

Går vi videre nedover listen over de mest besøkte arrangementene, følger Pantaenius Shetland Race etter HH Skagen Race og Pantaenius Bohusracet. Foreløpig har 15 skippere bestemt seg for å ta båt og mannskap over Nordsjøen til Shetland.

De tre opprinnelige shorthanded-regattaene

Fullt så mange har ennå ikke bestemt seg for å delta i Norgeshus Seilmakeren Doublehanded – kun fem båter står på deltagerlisten der foreløpig. I Nord-Norges tilsvarende shorthanded-regatta, Nordland Offshore Race, er det tre påmeldte så langt, mens det er østlendingene som kan skilte med den lengste deltagerlisten av de tre «opprinnelige» shorthanded-regattaene i Norge.

27 båter er foreløpig påmeldt i Raymarine 2Star, og i kveld går fristen for å være med i trekningen av sponsorens trådløse vindinstrumenter ut.

De tre soloseilasene

For dem som vil utfordre seg selv ved å seile alene, er det også på dette området noe man kan kalle de «tre ledende soloseilasene».  Zhik Skjæløy OneStar åpnet påmeldingen i dag og allerede noen timer etter åpning har regattaen fire påmeldte. Bodø Singlehanded og Bergen Singlehanded har ikke åpnet påmeldingen ennå.

I Kristiansund i juli

Det har derimot en annen svært tradisjonell regatta gjort i dag: Nordenfjeldske Seileruke, som i år går i Kristiansund. Det er en regatta som går på rundgang og arrangeres hvert 2. år. I år går den fra 13. til 16. juli, og i Kristiansund håper man mange vil legge sommerferien innom der.